Zadania z treścią z funkcji wymiernej (proporcje)
Pablo: Witam mam pewien problem z tymi zadaniami:
zad. 1. Zespół robotników może wykonać pewną pracę w ciągu określonej liczby dni. Gdyby
było o 5 robotników więcej, to wykonaliby oni tę pracę o 4 dni wcześniej, gdyby zaś
było ich o 10 mniej, to pracowaliby o 12 dni dłużej. Ilu było robotników i ile dni
pracowali?
zad. 2. Zapis żywności wystarczy dla pewnej liczby osób na 40 dni. Gdyby było o 8 osób
mniej, to ten zapas wystarczyłby na 50 dni. Ile było osób?
zad. 3. Przednie koło ciągnika na drodze 36 metrów obróciło się 6 razy więcej niż tylne.
Gdyby obwody tych kół były o 1 metr większe, to na tej samej drodze przednie koło
wykonałoby o 3 obroty więcej niż tylne. Oblicz średnice kół tego ciągnika.
Będę wdzięczy za rozwiązanie tych zadań.
28 sty 11:27
Basia:
n robotników pracuje x dni
n+5 robotników pracowałoby x-4 dni
n-10 robotników pracowałaoby x+12 dni
n*x = (n+5)(x-4)
n*x = (n-10)(x+12)
nx = nx - 4n + 5x - 20
nx = nx +12n - 10x -120
4n = 5x - 20 /*(-3)
12n = 10x +120
-12n = -15x + 60
12n = 10x +120
-------------------------
0 = -5x + 180
5x =180
x= 36
----------------
4n = 180-20
4n=160
n=40
-----------
28 sty 11:38
Basia:
zad. 2. Zapis żywności wystarczy dla pewnej liczby osób na 40 dni. Gdyby było o 8 osób
mniej, to ten zapas wystarczyłby na 50 dni. Ile było osób?
x - żywność dla 1 osoby
n - liczba osób
n*x*40 = (n-8)*x*50 /:x
40n = 50(n-8)
no i wystarczy to równanie rozwiązać
28 sty 11:41
Basia:
zad. 3. Przednie koło ciągnika na drodze 36 metrów obróciło się 6 razy więcej niż tylne.
Gdyby obwody tych kół były o 1 metr większe, to na tej samej drodze przednie koło
wykonałoby o 3 obroty więcej niż tylne. Oblicz średnice kół tego ciągnika.
R - promień tylnego
r - promień przedniego
n - liczna obrotów tylnego
n*2πR = (6n)*2πr /:2πn
R = 6r
--------------------
n*2π(R+1) = (3n)*2π(r+1) /:2πn
R+1 = 3(r+1)
-----------------------
no i trzeba rozwiązać układ równań
28 sty 11:46
Basia:
oj sorry tu w ostatnim błąd; źle przeczytałam
n*2π(R+1) = (n+3)*2π(r+1) /:2π
n(R+1) = (n+3)(r+1)
R= 6r
2πnR = 36
R = 18/(πn)
r = 3/(πn)
n(18/(πn) +1) = (n+3)(3/(πn) + 1)
18π + 1 = 3π + n + 9/(πn) +3 /*πn
18π2n + πn = 3π2n + 9 + 3πn
n(15π2 - 2π) = 9
n = 9 / π(15π-2)
co po podsatwieniu do wzorów na R i r daje szukany wynik
sprawdź czy się nie pomyliłam w rachunkach
28 sty 12:00
Pablo: dziękuję bardzo, wszystko dobrze
28 sty 12:06
Pablo: W tym ostatnim chyba troszkę inaczej powinno być:
n (18/IIn + 1 ) = (n+3)(3/IIn + 1)
18/II + n = 3/II + n + 9/IIn + 3 /*IIn
18n + IIn2 = 3n + IIn2 + 9 + 3IIn
15n - 3IIn = 9
3n(5 - II) = 9
n = 3 / 5 - II
Wtedy:
r = 5 - II / II = 5/II - 1 R = 30 - 6II / II = 30/II - 6
Nie wiem czy dobrze
28 sty 13:23
Basia:
teraz jest dobrze; tak samo mi wyszło; przedtem się jednak pomyliłam;
28 sty 13:37
Zuu: a czy w zadaniu 2. nie powinno być 60 dni zamiast 50?
14 maj 16:58