funkcja kwadratowa proszę o pomoc
Monikka3108: podaj wzór ogolny funkcji kwadratowej o ktorej wiesz ze osiaga wartosc najmniejsza rowna −3 dla
argumentu 1, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 4.
Prosiłabym o obliczenia
14 sty 18:16
Monikka3108: prosze o pomoc...
podaj wzór ogolny funkcji kwadratowej o ktorej wiesz ze osiaga wartosc najmniejsza rowna −3 dla
argumentu 1, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 4.
Prosiłabym o obliczenia
14 sty 18:20
teta:
z postaci kanonicznej:
f(x)= a(x−x
w)
2+y
w W( 1, −3)
i f(4)=0
f(x)=a(x−1)
2 −3
f(4)=a( 4−1)
2−3 => 9a−3=0 to: a=
13
f(x)=
13(x−1)
2−3
po wykonaniu działań otrzymasz postać ogólną :
| | 1 | | 2 | | 8 | |
f(x)= |
| x2 − |
| x − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 sty 18:30
Monikka3108 prosze o pomoc: dziękuje bardzo,juz myślałam ze nikt mi nie pomoze
14 sty 18:32
teta:
Trochę cierpliwości
14 sty 18:33