Zbadać przebieg zmienności funkcji
tom: 1) y=x2lnx
2) y=(lnx)3−3lnx
Proszę o pomoc.
14 sty 17:51
Trivial: No nie wiem czy komukolwiek będzie się chciało rozpisywać wszystkie punkty badania.
14 sty 17:52
tom: Bo z tym pierwszym to pochodna jak dobrze wyliczyłem wynosi: y`=2xlnx + x , y``=2lnx+3
a w 2 przykladzie, to 1−sza pochodna y`=lnx − 3/x , druga y``= x−3/x
2
Ale co dalej
14 sty 17:56
Trivial:
Jak co dalej?

Badasz.
Ustalasz kiedy pochodna jest większa od zera, kiedy mniejsza itp....
W drugim przykładzie:
| | 6lnx − 3ln2x + 3 | |
y'' = |
| |
| | x2 | |
14 sty 18:00
tom: Chociaż w tym 1−szym przykladzie to w 1−szej pochodnej wyciagnalem jeszcze 2x przed nawias,
czyli 2x(lnx+1/2) i z tego zrobilem pochodna 2−ga, ktora wyszla, y``=2lnx + 3, ale nie wiem
czy to dobrze jest

Jak z tego znalezc punkty na osi x, tak jak w przypadku zadania z delta gdzie, moglbym je
znalezc. Czy to inaczej jakos rozwiazywać
14 sty 18:01
tom: A przypadkiem pochodna z (3ln
2x)= 6lnx *
1x , wtedy chyba y`` sie trochę zmieni
14 sty 18:15
Trivial: A przypadkiem trzeba jeszcze pomnożyć przez mianownik.
14 sty 18:16
tom: Eee, teraz to już sam nie wiem

Mógłbys mi to rozpisać, bo chyba to jest proste. a ja tego
nie dotrzegam
14 sty 18:24
Trivial:
Przecież napisałem ci pochodne
| | 6lnx | |
a = 3ln2x − 3; a' = |
| |
| | x | |
b = x; b' = 1.
a'b = 6lnx
ab' = 3ln
2x − 3
b
2 = x
2.
14 sty 18:26
tom: Heh, pewnie przecież

tak sie zastanawiałem nad ta pochodna 3lnx
2x, ze zapomniałem
przemnozyć przez zwykłe x, które jest w mianowniku

, dlatego wychodziło mi cały czas
6lnxx

Ok dz.
14 sty 18:33