matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie wykładnicze
dero2005:
prosze o zrobienie po kolei bez skrotów
log 4
1) (
4
9
)
x
(
27
8
)
x−1
=
log 8
2) 3
1
x
− 3
1
2x
= 2
14 sty 17:19
marta:
no wiec tak
2
3
1) (
)
2x
* (
)
3(x−1)
=log
8
4
3
2
po prawej stronie wyszlo tak na podstawie zmiany podstawy logarytmu
2
2
(
)
2x
* (
)
−3(x−1)
=log
8
4
3
3
2
log
2
4
(
)
2x−3(x−1)
=
3
log
2
8
2
2
(
)
2x−3x+3
=
3
3
2
2
(
)
3−x
=
3
3
3−x=1 −x=1−3 −x=−2 x=2
14 sty 17:28
dero2005:
dzięki
14 sty 18:03