matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz długości boku AC.
Czesiu:
1
3
w trójkącie ABC dane są ; sinα=
, cosβ=
, IBCI=8cm . Wyznacz długości boku AC.
5
5
14 sty 16:51
ICSP:
Tak się dziwnie składa że sinα = cosβ
14 sty 16:53
Godzio:
4
sinβ =
√
1 − cos
2
β
=
√
1 −
9
25
=
√
16
25
=
5
Z tw. sinusów:
8
x
=
sinα
sinβ
4
x = 8 *
* 5 = 32
5
14 sty 16:54