funkcje - pomóżcie
Kasia: Wyznacz współczynniki a, b, c funkcji kwadratowej y = ax2 + bx + c, jeśli wiadomo, że osią
symetrii jej wykresu jest prosta o równaniu x = 2, a do wykresu należą punkty A = (0,3), B=
(−2,27)
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
14 sty 16:35
marta: mamajc os symetri x=2 mamy pierwsza wspolrzedna wiercholka paraboli czyli p, ze wzoru na p mamy
| | −b | |
p= |
| podstaw za x i za y wspolrzedne punktow A i B do wzoru ogolnego i otrzymujesz |
| | 2a | |
uklad rownan
14 sty 16:37
14 sty 16:39
Godzio:
A = (0,3) ⇒ c = 3
f(−2) = 27 ⇒ 27 = 4a − 2b + 3 ⇒ 24 = 4a − 2 * (−4a)
24 = 4a + 8a ⇒ 24 = 12a ⇒ a = 2 ⇒ b = −8
Odp: a = 2, b = −8, c = 3
14 sty 16:39
Kasia: dzięki
14 sty 16:53