Energia mechaniczna
David: Witam proszę o wykonanie tego zadania:
Siła ciągu silnika samolotu wynosi 222 KN.Zanim samolot wzniesie się w powietrze przejeżdża po
pasie starownym drogę 1600 metrów.Oblicz pracę wykonaną przez oba silniki samolotu zanim
wzbije się on w powietrze,szybkość wznoszenia się samolotu i wyraź w km/h.
14 sty 16:31
marta: a nie powinienes sie udac na forum dla fizykow
14 sty 16:41
David: Nie wiem czy takie jest,przecież fizyka jest podobna do matematyki.
14 sty 16:54
Trivial: Zdziwiłbyś się...
14 sty 16:55
marta: no wlasnie ja np z fizyki nic nie umiem

tyle ze pamietam kilka wzorow typu predkosc haha
14 sty 16:58
Trivial:
Masz do tego odpowiedź?
14 sty 16:58
David: Nie nie mam odpowiedzi bardzo proszę o wykonanie tego zadania jest to dla mnie bardzo ważne.
14 sty 17:00
Trivial:
Dziwne to polecenie. Podana jest siła ciągu silnika a potem pytają o dwa. To ja już nie wiem.
14 sty 17:02
David: No to jak podana jest jedna siła jednego silnika to druga siła chyba jest taka sama.
14 sty 17:03
Trivial:
F − siła jednego silnika
s − droga na pasie startowym
K − energia kinetyczna
v − prędkość przy odrywaniu się od ziemi.
W − praca wykonana przez 2 silniki
Nie pamiętam szkolnej definicji więc zrobię całkowo...
s
W = 2∫
Fd
s = 2Fs.
0
A dalej to muszę się zastanowić jeszcze.
14 sty 17:16
Godzio:
Chyba brakuje masy samolotu
14 sty 17:19
David: W zadaniu nie ma nic o masie samolotu proszę pomóżcie i proszę napisać tak ja w 1 liceum
żadnych całek i tym podobne.
14 sty 17:26
Trivial:
Czy definicja pracy to może:
W = F*s*cosα?
14 sty 17:29
David:
14 sty 17:39
Trivial:
14 sty 17:41
David: w=f*s=222kn*1600m=355200 J
Nie wiem czy to dobrze
14 sty 17:42
Trivial:
W = 2Fs, bo są dwa silniki. Jednostki musisz sprowadzić do układu SI (metry, kilogramy,
sekundy, newtony)
14 sty 17:45
Trivial: Ale jak zrobić dalszą część to nie wiem.
14 sty 17:45
David: ale jak ten wynik zamienić na km/h
14 sty 17:46
David: a sorry to km/h to do drugiej części zadania
14 sty 17:47
David: 2W=710400J
14 sty 17:47
David: proszę o pomoc do drugiej części zadania
14 sty 17:48
Trivial: W = 2* 222kN * 1600m = 2 * 2,22*105N * 1,6*103 m = 7,104*108 J
14 sty 17:56
David: tak dzięki ale co dalej
14 sty 17:57
Trivial: Nic. Cieszymy się z rozwiązania pierwszej części zadania i czekamy aż będziemy wiedzieć jak
rozwiązać drugą (jeśli w ogóle będziemy).
14 sty 18:01
David: ale to niemożliwe żeby zadali coś co nie jest do zrobienia
14 sty 18:36
Trivial: Być może da się zrobić, ale ja nie wiem jak.
14 sty 18:39
David: to proszę złączmy siły i do robotyyyy
14 sty 18:44
David:
14 sty 19:54
David:
14 sty 21:46
Gustlik: Siła ciągu silnika samolotu wynosi 222 KN.Zanim samolot wzniesie się w powietrze przejeżdża po
pasie starownym drogę 1600 metrów.Oblicz pracę wykonaną przez oba silniki samolotu zanim
wzbije się on w powietrze,szybkość wznoszenia się samolotu i wyraź w km/h.
F=222 kN
f
cał=444 kN = 444000 N
s=1600 m
W=F
cał*s=444000 N * 1600 m = 710400000 J = 7,104*10
8 J = E
k
| | mv2 | |
Ek= |
| i tu moim zdaniem brakuje masy albo innych danych pozwalających na wyznaczenie |
| | 2 | |
masy, osobiście nie widzę możliwości rozwiązania części drugiej. Pozdrawiam
14 sty 22:53
David: Proszę o pomoc w rozwiązaniu 2 części.
15 sty 10:27
David:
15 sty 11:31
Mateusz:
Gustlik ci napisał juz ja tez tak myśle ze po prostu brakuje pewnych danych to czasem się
zdarz a w zadaniach nieraz juz to widywałem nawet w zadaniach z fizyki
15 sty 11:57
David: ale to nauczycielka dyktowała to co ona ślepa jest

?
15 sty 14:36
Trivial: Prędzej zrobili błąd w treści zadania, niż źle podyktowała...
15 sty 14:39
David:
15 sty 19:07
David: już mam odpowiedz... w zadaniu rzeczywiście nie podali masy mamy sobie sami ją podać ale dzięki
za pomoc już sam zrobiłem
17 sty 15:52
Trivial: No to mówiliśmy ci, ale dalej ŻĄDAŁEŚ rozwiązania.
17 sty 17:04
Wojtek: "cfaniak" jeden, chciał Was wykorzystać
17 sty 17:10
David: wcale nie "cfaniak"skąd miałem wiedzieć,że jest błąd...

?
17 sty 18:51
Trivial: Bo ci mówiliśmy!
17 sty 18:52
David: hm...a skąd mam pewność,że wy się "jednak"znacie
17 sty 19:11
Trivial: ...
17 sty 19:13
David: co 3 kropki przecież Cię nie znam, no nie
17 sty 19:15
David: Tu może przyjść byle kto i głupoty ,wcisnąć...
17 sty 19:15
Trivial: Ja rozumiem, że jednej osobie można nie ufać, ale do podobnych wniosków doszło jeszcze kilka
innych...
17 sty 19:16
David: Z tego co tu widzę to 4
17 sty 19:18
Trivial: No to stanowczo za mało, żeby rozważyć opinię o złym poleceniu, prawda?
17 sty 19:18
David: Przykro mi ale wolałem się do końca upewnić
17 sty 19:21
Spaz: a czy ta masa się gdzieś nie skróci? bo wtedy jest ona pomijana w poleceniu
17 sty 19:26
Trivial: Spaz: nie.
17 sty 19:26
Spaz: a jaki jest warunek oderwania się samolotu od ziemi? chociaż zadanie nie jest sprecyzowane...
to fakt. bo helikopter to by się podnosił w pionie a samolot pod kątem którego nie ma.
warunek to:
Fg<Fw
Choć w minimalnym przypadku można jako równość. czy się mylę? bo już jestem i tak zmęczony...
17 sty 19:31