pomóżcie mi z tym zadaniem
kwiatuszek: w trójkącie ABC dane są długości boków |AC|=9, |BC|=7. Wiadomo też że miara kąta ABC
jest dwa razy większa od BAC.Oblicz stosunek długości promienia okręgu wpisanego w ten
trójkąt do długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
28 sty 00:29
Eta:
to zadanie ! to jest koszmar! w obliczeniach!
Kto i w jakim celu takie zadania wymyśla?
czy masz chociaz odp; do tego zadania!
po karkołomnych obliczeniach wyszedł mi
r/ R = 115/343 ..... i co mam sadzić o takim wyniku?
Kwiatuszku? napisz mi czy masz jakąś odp?
wtedy Ci podam to rozwiazanie!
bo narazie nie ma sensu tego pisać!
sposób rozumowania poprawny ! ... ale ten wynik ? ... nie wiem?
tak więc czekam do jutra! OK?
28 sty 01:48
korek:
R - długość promienia okręgu opisanego,
r - dlugość promienia okręgu wpisanego.
r/R = 15/49 lub r/R = 135/322
28 sty 11:28
Basia:
mnie wyszło inaczej, ale obliczenia koszmarne i pewnie się pomyliłam;
policzę potem jeszcze raz
na razie
28 sty 14:06
Basia:
Eta wyszło mi dokładnie tak jak Tobie 115/73 = 115/343
czyli chyba tak ma być, ale pisanie tutaj tych rachunków to koszmar
28 sty 14:49
Eta: Witam! Basia!
Skoro i Tobie wyszedł taki wynik tzn. że chyba dobrze policzyłyśmy!
Przyznajesz , podobnie jak ja ,że obliczenia koszmarne!
Jak to "kwiatuszkowi" napisać?
28 sty 16:32
Eta:
Uwaga do "korek"!
Jest tylko jedna odp; r/R
bo dla drugiej to trójkąt byłby równoramienny
o ramionach c= b= 7 co nie spełnia warunku zad.
więc twoja alternatywa r/R nie zachodzi!
28 sty 16:34
Basia:
nie wiem; może tylko wskazówki co po kolei liczyć; ja liczyłam najpierw cosx i sinx z
tego. że sinx/7 = sin2x/9, potem sin2x, cos2x i wreszcie sin3x, potem AB z tw.sinusów;
pole i obwód i wreszcie
R = 7/2sinx
r = 2P/ (a+b+c)
28 sty 17:13
Eta:
Basiu! ja też podobnie!
cosα=9/14 i sin α=
√115/14 tak?
cze wz. cosinusów
z równania kwadratowego;
7c
2 - 81c +224=0 c
1= 7 ---- nie spełnia w-ku zad.
c
2= 32/7 -- to przyjęłam!
pole można liczyć i z Herona! i z sinusem !( jeden czort

wyszło mi; z Herona też mi wyszło S takie same!
S= 72*
√115 / 49 tak masz i ty?
p= 72/7 --- połowa obwodu
a*b*c=288 po podstawieniu tego "koszmarku"
r/R= 115/ 7
3 czyli 115/343 ( tak !
28 sty 17:21
Basia:
nie liczyłam z tw.cosinusów ale wyszło mi to samo 32/7
policzyłam sin2x i cos2x, potem sin3x jako sin(x+2x) i
sin3x/AB = sinx/7, ale jak widać na jedno wychodzi
pole też mam takie somo, możliwe, że moje rachunki troszkę prostsze
28 sty 17:26
Basia:
mogę Ci to potem napisać, ale gdzieś tak za godzinę bo obowiązki wzywają
28 sty 17:27
Eta: OK .... to pisz swoje! .....może rzeczywiście tylko wskazówki naprowadzające
28 sty 17:28
kwiatuszek: Odp:115/343 i dobrze wam wyszło dzięki
28 sty 18:08
Eta:
28 sty 18:08
Eta: Witam!
Czy po tych małych wskazówkach dasz rade to obliczyć?
Troszkę wskazówek u Basi , troszke u mnie!
Poradzisz sobie?
Jak coś to pytaj? radze byś popróbowała sama !
28 sty 18:10
kwiatuszek: czy możecie podać jak to policzyliście bo ja to robiłam z układu równań i tak się
zamotałam w nim
28 sty 18:11
kwiatuszek: że wyszedł mi wilelomian 4 stopnia
28 sty 18:11
Eta: To strasznie koszmarne obliczenia!
Basia liczyła troszke inacze niż ja!( ale wyniki te same)
powiedziałaże za godzinę będzie!
Poczytaj nasze wskazówki!
Może coś ci to podpowie!
Bardzo juz potrzebujesz rozwiazanie? czy mozesz poczekać?
28 sty 18:14
Eta: Ok! zaraz Cie naprowadzę
28 sty 18:14
kwiatuszek: mogę poczekać ale do jutra najlepiej bo jutro mam fakultety, szczerze dostałam z 50 zadań
w tym 10 ma dziwne obliczenia podobne jak to
28 sty 18:16
Eta:
Mamy obliczyć r/R gdzie r --- pr. okręgu wpisanego
R - pr. okręgu opisanego
wiesz ,że r=S/ p R= (a*b*c)/4S S --- pole p =(a +b +c)/2
czyli do obliczenia potrzebne nam S i c
28 sty 18:18
Eta: Dalej już wiesz co masz obliczać!
ze wz. sinusów: mamy: 7/sinα= 9/sin2α gdzie sin2α= 2sinα*cosα
po przekształceniu tego wyrażenia obliczysz cosα= 9/14
do wzoru na pole potrzebny nam niestety sin α
bo to kat między c i IACI = 9
wtedy pole S= (1/2)* c *9*sinα
sinα = √1 - cos2α wyliczysz? podstaw i wyjdzie Ci
że sinα= √115/14 --- dziwny wynik ,ale taki ma być!
teraz pozostaje wyliczyć "c"
ja liczyłam ze wzoru cosinusów
72 = 92 +c2 - 2*9*c*cosα
po podstawieniu i przekształceniu wyszło mi równanie z "c"
takie; 7c2 - 81c +224=0 oblicz delte ( duża wyjdzie)
ale da sie z niej policzyc dokładny pierwiastek
Δ= 6561 - 6272= 289 √Δ= 17
c1 = 7 c2= 32/7 c1 --- odrzucasz bo trójkąt byłby
wtedy równoramienny! a nie może taki być ze względu na podane kąty w zad.
czyli przyjmujesz c= 32/7
dalej już tylko policz S i p i a*b*c i wstaw do wzoru na r i R
później już tylko r/R
28 sty 18:30
Eta: Basia zobacz jak to rozwiazanie?
Może napisz Swoje też.
Napisałam ,bo "kwiatuszek" sie zgłosił! i potwierdził odp:
i prosił o wskazówki, bo na jutro jej to potrzebne!
Zobaczę przy okazji jak to liczyłaś ?
28 sty 18:51
Basia:
idę do kuchni; umieram z głodu; połówka też, ale napiszę
28 sty 19:15
Eta: OK

S m a c z n e g o!
28 sty 19:16
Dorota: Pomocy
W trójkącie ABC dane są długości boków AC=1 BC=√2 oraz miara kąta ABC= 30 stopni. znajdź miary
pozostałych kątów tego trójkąta
4 mar 11:55