wyznacz macierz niewiadoma X
mała mi:
dana jest macierz A oraz B wyznaczyć macierz niewiadoma X jeżeli AX=B oraz XA=B
tylko w tym problem ,ze niewiem jak sie za to zabrać , niech mi ktoś rozjaśni prosze
−3 3 −4
A=−2 −1 −2
1 1 1
−2 2 4
B= 4 −1 0
4 −4 4
14 sty 16:01
Trivial:
Znajdź macierz odwrotną do A.
AX = B /*A−1
X = A−1B
14 sty 16:27
mała mi: wszedzie widze taki zapis a niewiem o co chodzi
14 sty 16:29
marta: Niewiele pamietam w sumie ale z tego co kojarze to poprstu wstawiasz to do rownania i zeby
pozbyc sie m,acierzy A ktora stoi kolo X mnozysz obie strony rownania przez macierz odwrotna
do macierzy A. Jak widac skoro ax=b i xa=b to wszystko jedno z ktorej strony ebdziesz mnozyc
bo nalezy pamietac ze mnozenie macierzy nie jest przemienne
14 sty 16:30
Trivial:
Nie wiesz czym jest macierz odwrotna?
14 sty 16:30
mała mi: wiem . tylko nie rozumiem tego zapisu jak wyżej . ok oblicze macierz odwrotną i co poźniej?
14 sty 16:31
Trivial: Mnożysz macierz odwrotną przez macierz B i masz wynik.
A−1 − macierz odwrotna do A.
14 sty 16:32
marta: no i pozniej jak nap[isal trivial x=A−1B czyli mnozysz macierz odwrotna do A przez macierz
B i otrzymujesz w ten sposob macierz X
14 sty 16:33
mała mi: juz sie troche rozjaśniło
14 sty 16:34
Alex: Ile to jest XA2=B ?
23 wrz 18:46