przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji.
aser: wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema:
f(x)=3x2 − 24lnx
D: x>0
f'(x)= 6x = 24/x
Warunek konieczny:
f'(x)= 0 <=> x2 −4=0 x1=2 x2 ==−2
i teraz pytanie , co do warunku dostatecznego, jak dziedziną są liczby dodatnie to jak ja mam
wyznaczyć monotoniczność funkcji:
zakładając że dziedziną były by wszystkie liczby rzeczywiste to wychodziłoby:
f'(x) rosnące dla x∊(−∞,−2)U(2,∞)
f'(x) maleje dla x∊(−2,2)
a teraz, jak wyznaczyć monotoniczność tej funkcji? z ta moją nieszczęsną dziedziną?
14 sty 15:06
Godzio:
po prostu:
maleje: x ∊ (0,2) rośnie dla (2,∞)
14 sty 15:14
aser: czyli odpowiedź powinna brzmieć tak:
funkcja jest rosnąca w przedziale x ∊ (2,∞)
funkcja jest malejąca w przedziale x ∊ (0,2)
wyszło że brak maximum lokalnego, jest tylko minimum dla :
f(2)=12(1−2ln2) ?
14 sty 15:36
Godzio: zgadza się
14 sty 15:39