Rozwiąż równanie - prośba o pomoc;(
kejtin: cos2x + 3cosx − a = 0
14 sty 15:02
marta: czy jest cos powiedziane o "a"?
14 sty 15:25
kejtin: niestety nie, mam dwa takie zadania, niestety a to tez parametr:(
14 sty 15:55
kejtin: wczesniej mialam jedno zadanie na nierownosc, to obliczylam to jako delte i wybralam wspolny
zbior. Tu nie wiem co zrobic
14 sty 15:56
kejtin: nikt nie umie pomoc ?
14 sty 16:49
14 sty 16:52
kejtin: po bandzie
14 sty 16:55
marta: no wiem ze a to parametr tylko czy cos jest wiecej powiedziane czy popraostu polecenie to
rozwiaz rownanie i jest podany ten rpzyklad
14 sty 16:57
ICSP: cos2x = cos2 x − sin2 x
cos2 x − sin2 x + 3cosx − a = 0
Z jedynki trygonometrycznej
sin2 x = 1 − cos2 x
cos2 x − 1 + cos2 x + 3cosx − a = 0
14 sty 16:58
kejtin: marta tylko polecenie, nic wiecej nie ma
14 sty 17:00
marta: to to wynika z rozpisania cosinusa kata podwojonego ale co to nam daje?
14 sty 17:00
marta: a mam pomysl a jakby zrobic tak jak napisal ICSP i teraz za cosx podstawic jakas zmienna np. t
wtedy otzrzymujemy rownanie kwadratowe
14 sty 17:02
marta: ale dalej zostaje to a
14 sty 17:03
Godzio:
Ja bym to tak zrobił, aczkolwiek mogę się mylić
cos2x + 3cosx − a = 0
2cos
2x − 1 + 3cosx − a = 0
2cos
2x + 3cosx − 1 = a
| | 3 | |
Najmniejsza wartość funkcji: − |
| |
| | 4 | |
f(1) = 2 + 3 − 1 = 4
f(−1) = 2 − 3 − 1 = −2
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | | 18 | | 17 | |
f(− |
| ) = 2 * |
| − |
| − 1 = |
| − |
| − 1 = − |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 17 | |
dla a ∊ (−∞, − |
| )∪(4,∞) jest brak rozwiązań |
| | 8 | |
| | 17 | |
dla a ∊ <− |
| ,4> jest nieskończenie wiele rozwiązań |
| | 8 | |
14 sty 17:05
marta: a∊<0,6>
14 sty 17:11
marta: bo tak podstawiajac t=cosx otrzymujemy
2t2+3t−1−a=0
a przenosimy na druga stronę i po lewej stronie na postac iloczynowa rpzeksztalcamy wtedy mamy
(t+1)(2t+1)=a
i teraz wracajac do tego ze t=cosx liczymy
wiemy ze cosx ∊<−1,1> wiec patrzymy jak sie bedzie zachowywac calosc na konach tego przedzialu
14 sty 17:14
marta: o ile sie gdzies w liczeniu nie pomylilam
14 sty 17:14
Godzio:
(t + 1)(2t + 1) ≠ 2t
2 + 3t
− 1
14 sty 17:16
marta: tylko w tym zadaniu mnie zastanawia jedno czy my mamy policzyc dla jakiej wartosc parametru a
rownanie jest spelnione ? czy ocb bo przeciez x stad nie wyliczymy
14 sty 17:17
Godzio:
Tak się zastanawiam jakie jest źródło tego zadania, bo nie jest ono do końca poprawnie ułożone
14 sty 17:18
marta: to ja nie wiem chetnie zobaczylaym dokladne polecenie
14 sty 17:18
marta: albo polecenie nie jest do konca podane
14 sty 17:19
kejtin: napisal je wykladowca na kartce z glowy... tak nam zadaje co zjazd... Niestety nie ma zadnego
innego zrodla niz jego glowa ;−0)
14 sty 18:30
Trivial:
Zakładam, że a jest dane.
cos2x + 3cosx − a = 0
2cos
x − 1 + 3cosx − a = 0
Niech t = cosx, wtedy:
2t
2 + 3t − (a + 1) = 0
Δ = 9 +8(a + 1) = 9 + 8a + 8 = 8a + 17
√Δ =
√8a + 17
| | −6 ± √8a + 17 | |
t = |
| , t ∊ [−1, 1] |
| | 4 | |
| | −6 + √8a + 17 | |
x = arccos( |
| ) |
| | 4 | |
Oczywiście do tego dochodzi milion założeń, jakie to a jest.
14 sty 18:38
Trivial: i jeszcze trzeba rozważyć inne rozwiązania, ale to już pozostawiam tobie...
14 sty 18:41
kejtin: dziekuje wam bardzo za pomoc!
14 sty 19:29