matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Rozgryzacz:
3x
lim x→0
koszmar jak to rozpisac naturalnie wiem ze wyjdzie 3 ale dlaczego
?
tgx
14 sty 14:35
think:
sinx
skorzystaj z tego że tgx =
cosx
sinax
oraz że granica lim
x→0
= 1
ax
14 sty 14:39
Rozgryzacz:
3x
3xcosx
czyli to bedzie tak
=
a dalej to co?
sinx
cosx
sinx
14 sty 14:46
think:
3xcosx
1
= 3cosx
sinx
sinx
x
14 sty 14:54