Funkcja trygonometryczne
Kasiula: móglby ktos mi wytlumaczyć, jak udowodnić:
c)tgα * ctgα = 1
d)sin
2α + cos
2α = 1
Ogólnie jak coś takie się wyznacza? Jak na to wpaść? Dopiero w szkole miałam same sin, cos, tg,
ctg na podstawie trójkąta prostokątnego (jedna lekcja w poniedziałek):(
14 sty 14:22
Kasiula: Od czego zacząć?
I ogólnie mógłby ktoś powiedzieć jak "zaczyna się udowadniać jakieś dowody"? Na co trzeba
zwrócić uwagę

Bo w dowodach to kiepska jestem
14 sty 14:28
Kasiula: Pomocy:(
14 sty 14:35
ICSP: Ja bym narysował trójkąt proskokątny. Zaznaczył w im boki. Następnie popodstawiał do tych
właśności.
14 sty 14:36
marta: a na udowadnianie nie ma reguly bo zaleazy czego masz dowiesc wiec poprostu trzeba dobrze znac
twierdzenbia i definicje to jest klucz do dowodzenia
14 sty 14:37
Kasiula: A moglibyście to zrobić?
Bo jeszcze tego nie mialam i nie wiem o co chodzi
14 sty 15:05
marta: nie wiem czy to bedzie poprawne ale narysuj sobie trojkat prostokatny, onacz sobie boki przez
a,b,c i wypisz dla jednego z katow sinus i cosinus
Jak juz to zrobisz dzielisz sinus przez cosinus skaraca sie tam ta dlugosc ktora oznaczylas
przeciwprostokatna i wychodzi tangens
14 sty 15:06
Kasiula:

Co dalej?
14 sty 15:10
marta:

abc
no i teraz sinα=
ac cosα=
bc
sinαcosα=
a/cb/c=
accb=
ab
a to przeciez jest z definicji tangens
14 sty 15:11
marta: no i to samo z ctg
14 sty 15:12
ICSP: | | sinα | |
mówisz że tg α = |
| . |
| | cosα | |
| | | | a | | c | | a | |
Wiec tgα = |
| = |
| * |
| = |
| . Sama wypisałaś tgα pod swoim |
| | | | c | | b | | b | |
rysunkiem.
14 sty 15:13
marta: udowadniajac ten podpunkt c musisz jeszcze skorzystac z tw pitagorasa
14 sty 15:13
ICSP: Marta nie możesz pisać duzego U

Większe ułamki wychodza i łątwiej odczytać.
14 sty 15:13
marta: a widzisz od wczoraj buszuje na tym forum i neiw dizialam ze wielkoscv litery operatora
odpowiada wielkosci tego co wyjdzie z niego
14 sty 15:16
Kasiula: Czyli przy tych dwóch pierwszych przykładach trzeba podstawić konkretne dane?
To to już rozumiem teraz te dwa następne
14 sty 15:19
marta: no dokladnie
14 sty 15:19
Kasiula: To to
c) będzie
tgα * ctgα = 1
skraca się i wychodzi 1 = 1
14 sty 15:23
marta: tak a tym pitagorasem chodzilo mi o ostatnie
14 sty 15:24
Kasiula: Ok to to ostatnie też już rozwiązałam, a moglibyście mi powiedzieć o tych Tożsamościach
Trygonometrycznych? Jeszcze ich w szkole nie miałam ale jestem ciekawa do czego służą? I po co
one są?
14 sty 15:27
marta: no coz znajac kilka z nich jak np te co masz wyzej podane mozesz liczyc przerozne rzeczy tzn
wykorzystujesz te tozszamnosci do rozwiazywania innych zadan np masz podany tg jakiegos kata
ostrego i trzeba policzyc sin tego kata
14 sty 15:31