matematykaszkolna.pl
Funkcja trygonometryczne Kasiula: móglby ktos mi wytlumaczyć, jak udowodnić:
 sinα 
a)tgα =

cosα 
 cosα 
b)ctgα =

sinα 
c)tgα * ctgα = 1 d)sin2α + cos2α = 1 Ogólnie jak coś takie się wyznacza? Jak na to wpaść? Dopiero w szkole miałam same sin, cos, tg, ctg na podstawie trójkąta prostokątnego (jedna lekcja w poniedziałek):(
14 sty 14:22
Kasiula: Od czego zacząć? I ogólnie mógłby ktoś powiedzieć jak "zaczyna się udowadniać jakieś dowody"? Na co trzeba zwrócić uwagę emotka Bo w dowodach to kiepska jestememotka
14 sty 14:28
Kasiula: Pomocy:(
14 sty 14:35
ICSP: Ja bym narysował trójkąt proskokątny. Zaznaczył w im boki. Następnie popodstawiał do tych właśności.
14 sty 14:36
marta: a na udowadnianie nie ma reguly bo zaleazy czego masz dowiesc wiec poprostu trzeba dobrze znac twierdzenbia i definicje to jest klucz do dowodzenia
14 sty 14:37
Kasiula: A moglibyście to zrobić? Bo jeszcze tego nie mialam i nie wiem o co chodziemotka
14 sty 15:05
marta: nie wiem czy to bedzie poprawne ale narysuj sobie trojkat prostokatny, onacz sobie boki przez a,b,c i wypisz dla jednego z katow sinus i cosinus Jak juz to zrobisz dzielisz sinus przez cosinus skaraca sie tam ta dlugosc ktora oznaczylas przeciwprostokatna i wychodzi tangens
14 sty 15:06
Kasiula: rysunek
 a 
sinα =

c 
 b 
cosα =

c 
 a 
tgα =

b 
 b 
ctgα =

a 
Co dalej?
14 sty 15:10
marta: rysunekabc no i teraz sinα=ac cosα=bc sinαcosα=a/cb/c=accb=ab a to przeciez jest z definicji tangens
14 sty 15:11
marta: no i to samo z ctg
14 sty 15:12
ICSP:
 sinα 
mówisz że tg α =

.
 cosα 

a 

c 
 a c a 
Wiec tgα =

=

*

=

. Sama wypisałaś tgα pod swoim

b 

c 
 c b b 
rysunkiem.
14 sty 15:13
marta: udowadniajac ten podpunkt c musisz jeszcze skorzystac z tw pitagorasa
ICSP: Marta nie możesz pisać duzego U Większe ułamki wychodza i łątwiej odczytać.
marta: a widzisz od wczoraj buszuje na tym forum i neiw dizialam ze wielkoscv litery operatora odpowiada wielkosci tego co wyjdzie z niego
14 sty 15:16
Kasiula: Czyli przy tych dwóch pierwszych przykładach trzeba podstawić konkretne dane?
 cosα 
ctgα =

sinα 

b 

c 
 b c b 
ctgα =

*

a 

c 
 c a a 
To to już rozumiem teraz te dwa następne emotka
14 sty 15:19
marta: no dokladnieemotka
14 sty 15:19
Kasiula: To to c) będzie tgα * ctgα = 1
a b 

*

= 1
b a 
skraca się i wychodzi 1 = 1
14 sty 15:23
marta: tak a tym pitagorasem chodzilo mi o ostatnieemotka
14 sty 15:24
Kasiula: Ok to to ostatnie też już rozwiązałam, a moglibyście mi powiedzieć o tych Tożsamościach Trygonometrycznych? Jeszcze ich w szkole nie miałam ale jestem ciekawa do czego służą? I po co one są?
14 sty 15:27
marta: no coz znajac kilka z nich jak np te co masz wyzej podane mozesz liczyc przerozne rzeczy tzn wykorzystujesz te tozszamnosci do rozwiazywania innych zadan np masz podany tg jakiegos kata ostrego i trzeba policzyc sin tego kata
14 sty 15:31