Wykresy funkcji. Sprawdź, czy punkt należy do wykresu funkcji.
Kamila: Sprawdź, czy punkt A(-2,8) należy do wykresu funkcji:
f(x) = 4x - 2; x ∈ C
Nie wiem jak to zrobić, co gdzie podstawić itp.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
27 sty 21:34
aldil: f(x) to to samo co y więc A(x,y) więc podstawiamy pod x(-2) a pod y(8) dalej 8=4*-2-2
8≠-10 jako ze 8 nie równa sie -10 to punkt nie nalezy do wykresu
27 sty 21:38
Eta: To najprostsze co może być

A( - 2 , 8) czyli x = -2 y= 8
podstaw za x = -2 do funkcji
jak otrzymasz f(x) = 8 to punkt A nalezy do wykresu
a jak ci nie wyjdzie,że 8 to A nie nalezy do wykresu

ja juz widzę,że nie należy
27 sty 21:40
Kamila: Dzięx

Już rozumiem. Wiem, że to proste zadanie, ale wiecie... my, human... no, tego...
27 sty 21:42
adam: Przekątna sześcianu ma długość 9 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
sześcianu i jego objętość
10 lut 18:55
Arkadiusz: Dana jest funkcja liniowa y=aż−7, wyznacz równanie tej prostej wiedząc ze dla argumentu 3
osiąga wartość −4. Dla wyznaczonej funkcji sprawdź czy punkt (1,−5) należy do jej wykresu
3 lut 16:15
natka: określ czy punt A=(2,−1) należy do wykresu funkcji y=3x−7
25 mar 19:32
ABC:
y(2)=3*2−7=6−7=−1 więc należy
25 mar 19:35
Kiniii: F=(30;1/5) nir należy do wykresu funkcji f)(x) =6/x
17 lis 09:01
ABC: | | 6 | |
jak nie należy , skoro |
| =6*5=30 ?  |
| | | |
17 lis 09:04
ABC: | | 6 | | 1 | |
znaczy odwrotnie |
| = |
| ale i tak należy  |
| | 30 | | 5 | |
17 lis 09:05