:)
muszka: funkcja liniowa osiaga wartosci dodatnie tylko dla x∊(3,+∞) a do jej wykresu nalezy punkt
A=(−1,−8). wyznacz wzor tej funkcji
14 sty 13:48
marta: F(x)=ax+b − ogolny wzor funkcji liniowej, skoro punkt A nalezy to mamy
−8=−a+b
natomiast korzystajac punkt (0,3) to punkt przeciecia wykresu fukncji z osia OY wiec mamy juz
wspolczynnik b wystarczy podstawic do tego rownania i obliczyc a
14 sty 13:51
muszka: a czy moglabys napisac cale zadanie? bylabym wdzieczna
14 sty 13:54
marta: a nie ejstes w stanie rozwiazac rownanie liniowego z poziomu gimnazjum?
14 sty 13:55
muszka: niee
14 sty 13:59
ICSP: a+b = −8 To jest pierwsze równanie
Jeżeli punkt należy do wykresu funkcji to wtedy Jego pierwszą współrzędną wstawiamy w miejscie
x a drugą w miejsce y
14 sty 14:05
marta: skoro mamy −8=−a+b i wiemy ze b=3 to otrzymujemy −8=−a+3
−8−3=−a
−11=−a
a=11
14 sty 14:06
ICSP: Marta przyjmowanie warotsci odatnich oznacza że punkt przecina oś OX. Skoro jest przecięcie z
osią ox wtedy druga współrzędna punktu jest równa 0 a pierwsza jest miejscem zerowym. Nie na
odwrót.
14 sty 14:09
ICSP: 0 = 3a + b
−8 = −a + b
Oto układ równań do rozwiązania.
14 sty 14:15
muszka: dziekuje

14 sty 14:16
marta: no masz zagalopowalam sie i za szybko chcialam
14 sty 14:17
ICSP: Zdarza się. Ukłąd rónań potwierdziłem 4 metodami więc jest raczej dobrze.
14 sty 14:18
teta:
Można podać równanie tej prostej bez rozwiązywania układu równań
miejscem zerowym jest x= 3 , mamy P(3,0)
to prosta "k" ma równanie y= a( x−xP)+yP
k: y= a(x−3) i A(−1,−8) € k
zatem: −8= a( −1−3) => a=2
k: y= 2(x−3)
k: y= 2x −6
14 sty 15:14