Ewa:
szklanka ma kształt walca o średnicy 6 cm i wysokości 10 cm. Ile szklanek wody zmieści się w pojemniku sześciennym o krawędzi 20 cm?
14 mar 10:50
Stefek:
Objętość szklanki:
Dane: 2r = 6 cm /średnica/; H = 10 cm /wysokość/.
Szukane: V = ?
Wzór: V = PP * H, gdzie PP = π*r2
Rozwiązanie:
V = π * (3 cm)2 * (10 cm);
V = 90 * π cm3.
Pojemnik sześcienny:
Dane: a = 20 cm /krawędź/
Szukane: V = ?
Wzór: V = a3
Rozwiązanie:
V = (20 cm)3
V = 800 cm3
Ile szklanek wody zmieści się w pojemniku sześciennym?
Dane: Vszklanka = 90 * π cm3; Vsześcian = 800 cm3;
Szukane: Vsześcian / Vszklanka
Rozwiązanie:
Vsześcian / Vszklanka = 800 cm3 / 90 * π cm3 ~
~ 800 / (90*3,14) = 800 / 282,6 ~ 2,8
Odpowiedź: Do pojemnika sześciennego zmieszczą się 2 pełne szklanki wody.
14 mar 20:28