frefref
GEOMETRIC50: odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 10cm, a odc łączący środki przekątnych
ma długość 3 cm. Oblicz długości podstaw trapezu.
27 sty 20:34
Eta: Witam AMBITNEGO maturzystę

odcinek łaczacy środki ramion trapezu toinaczej srodkowa trapezu
jej długość wyraz się wzorem
( a+b )/2 gdzie a, b podstawy trapezu!
czyli
(a+b)/2= 10 to a+b = 20
odcinek łaczacy środki przekatnych jest równoległy do podstaw trapezu
i jego długość jest równa połowie długości podstawy dolnej
( toz podobieństwa trójkatów)
ΔABE gdzie E --- punkt przecięcia przekatnych
F i G środki przekatnych
więc Δ ABE ~ Δ FGE w skali 1/2
czyli IFGI = 3 IFGI = a/2
a/2 = 3 to a= 6 cm
z poprzedniej zależności a +b= 20
to b= 14 cm
odp; a= 14 cm b= 6 cm
27 sty 22:26
Paweł: a jak udowodnić ze odcinek łaczacy środki ramion trapezu wyraza sie wzorem (a+b)/2 ?
27 sty 22:41
Paweł: Tzn, da sie jakos uogólnić dowod z poprzedniego zadania

A, i mam jeszcze jedna watpliwosc. Dlaczego skala wynosi 1/2 ?
27 sty 22:43
Eta:
Soryy ! ale cos pokręciłam w tym zadanku!
zaraz poprawie , bo mi tu przez chwile przeszkadzano
w domu oczywiscie) i źle rozwiazałam!
za moment! ok?
27 sty 22:45
Eta:
No nie! pokręciłam!

spoko zaraz dojdziemy do poprawnego rozwiazania!
27 sty 22:46
Camillo: Pomoc wam

Czy dacie rade

;>
27 sty 22:51
Paweł: Dowód jest na tej stronie:
http://matematyka.pl/322.htm
27 sty 22:56
Eta: Pomóz. pomóz!
bo w tej chwili nie mogę !
A błędnie to podałam oczywiście!
dawaj ,a ja póxniej zerknę OK? Sorry ( za fatalną pomyłkę !
27 sty 23:01
Paweł: To dziekuje za pomoc

ale niestety musze isc spac, takze zerkne jutro
27 sty 23:05
27 sty 23:05
korek:
a = 13
b = 7
27 sty 23:10
kimi: No tak "korek" ja też tyle wiem

jak to obliczyłeś napisz!
27 sty 23:32
Eta:
Poprawka zad: w poprzednim poście ! z pięknym wyjaśnieniem!
Jeszcze raz przepraszam za tą pomyłkę !
27 sty 23:49