hyth
GEOMETRIC50: uzasadnij, że odcinek łączący środki przekątnych dowolnego trapezu jest równoległy do
podstaw i jego długość jest równa połowie różnicy długości podstaw.
27 sty 20:33
korek:
W trapezie z podobieństwa trójkątów wyznaczonych przez ramiona, przekątne
i wysokości opuszczone z wierzchołków krótszej podstawy wynika, że środki boków
i środki przekątnych leżą na jednej prostej przechodzącej przez środki tych wysokości.
Stąd ta prosta jest równoległa do podstaw trapezu. Z podobieństwa tych samych
trójkątów wynika, że długość odcinka łączącego środki ramion jest równy (a + b) / 2,
gdzie: a - długość dłuższej podstawy, b - długości krótszej podstawy,
oraz wynika, że różnica między długością odcinka łączącego środki ramion
i długością odcinka łączącego środki przekątnych jest równa b,
stąd długość odcinka łączącego środki przekątnych jest równa (a - b) / 2.
27 sty 23:39
Eta: Ok!
Dzięki ! własnie liczyłam to w poprzednim zad.
a tutaj zapomniałam wykorzystać !

( ofiara ze mnie! albo
zmeczenie "materiału" ( tak tez bywa!
nie moge teraz pojąć jak o tym nie pomyslałam!
Achchch ..... no cóz zdarza sie kazdemu "zaćmienie " mózgu!
no jasne!
(a-b)/2= 3 a- b= 6 a+b=20
i proste aż śmieszne

a= 13 b= 7 dzięki Jakubie!

( dobrze myślę ?
Pozdrawiam!
27 sty 23:46
Eta:
ACHCH

nie mogę tego przeżyć
27 sty 23:54
GEOMETRIC: Eta nie przejmuj się, przy okazji wspomnę, że należało jeszcze udowodnić, że odcinek
łączący środki przekątnych dowolnego trapezu jest równoległy do podstaw. Zrobiłam to
tak:
D ___________ C
K /___E__F____\ J
/______________\
A B
ΔADB: K- środek AD, F-środekDB⇒KF||AB
ΔACB: J-środek FC, E-środek AC ⇒EJ||AB
28 sty 21:58
Eta:
Witam!
Każdy szanujacy się matematyk ! .. najbardziej przeżywa " głupie" błędy!
Ok! to co teraz przedstawiłaś, jest ok!
Wynika to z podobieństwa trójkątów!
Powodzenia na maturze!
Zapamiętaj te dwie zależności w trapezie!
linia środkowa trapezu = (a+b)/2
i odcinek łączacy środki przekatnych trapezu ( a- b)/2
przydaje sie w tego typu zadankach!
Pozdrawiam! i jeszcze raz sorry!
28 sty 22:07