RFRE
GEOMETRIC49: w trapezie trzy boki mają długość a, czwarty bok b. uzasadnij, że przekątne trapezu są
dwusiecznymi kątów przy boku b. czy tw. odwrotne jest prawdziwe?
27 sty 20:29
Eta:
Mam nadzieję,że tym zadaniem ... zrewanżuje sie za poprzedni bład!

D a
------------------C
/ / \
a / a / \ a
/ / \
/...................../.......\
A a E B
widać,że
AECD --- to romb o boku "a"
przekątne w rombie są dwusiecznymi kątów!
czyli w tym przypadku gdy długości trzech boków trapezu sa równe
to przekatne są dwusiecznymi katów przy podstawie AB = b
podobny rys. dla drugiej przekatnej
28 sty 00:31
GEOMETRIC: Eta, dziękuję za rozwiązanie, przemyślałam je i w między czasie wpadłam na inny sposób
poprowadzenia dowodu:
ΔDAC- równoramienny⇒|<DAC|=|<ACD|
DC||AB }
|<ACD|, |<BAC|- kąty naprzeminaległe } ⇒ |<DAC|=|<BAC| c.n.d.
może tak być? czy należałoby coś jeszcze dodać?
28 sty 21:53
Eta: Tak też dobrze!
skorzystaj z tego mojego rysunku do jednego z Twoich nastepnych zadań, do którego dałam
Ci obszerne wskazówki!
Sprawdzaj tylko moje obliczenia! ( mam nadzieje,zże sie nie pomyliłam)
28 sty 23:43
Eta: Mam pytanie?..... kiedy skończysz te trapezy
28 sty 23:46