Wartość bezwzględna w wykresach funkcji liniowej.
Sophie: Naszkicuj wykres funkcji i określ liczbę rozwiązań równania f(x)= -2x+b w zależności od
parametru b, gdy f(x)=√4-4x+x2 - 2√x2+2x+1
Doprowadziłam to do postaci: f(x)=|x-2| - 2|x=1|
Nie wiem jak zabrać się za wykres. Liczbę rozwiązań odczytam, ale nie umiem narysować
wykresu. Wystarczy mi kilka jasnych wskazówek. Proszę o pomoc.
27 sty 20:18
Mickej: no to normalka przecież najprościej to rozpisz sobie wartość bezwzględna z definicji
wyznacz przedziały no a potem dla każdego przedziału machasz sobie wykres i jest
27 sty 21:10
Mickej: po meczu polski ci napisze
27 sty 21:10
Sophie: Poradziłam sobie z wykresem, wszystko załapałam, ale okazało się, że wbrew temu co
napisałam u góry mam problem z odczytaniem liczby rozwiązań.
27 sty 21:19