1
longer: po czym poznać iż przesunięcie funkcji może być w prawo, w lewo oraz w górę




?np.
y=2(x+1)
2 oraz f(x)=2(x-1)
2 przecięż one tylko różnią się początkiem
27 sty 20:14
damorka: różnią się znakiem w nawiasie.. a to już robi różnicę, w którą stronę wykres się
przesunie
27 sty 20:19
longer: no tak tylko że 1 funkcja y przesówa się względem osi y w górę, lecz 2 funkcja jest
przesunięciem względem osi x . I dlaczego



?
27 sty 20:22
asieczek1987: 1) y=2(x+
1)
2
przesunięcie o punkt (
-1,0)→czyli przesunięcie w lewo
2) f(x)=2(x
-1)
2
przesunięcie o punkt (
1,0)→czyli przesunięcie w prawo
MUSISZ ZWRACAć UWAGĘ NA ZNAKI

(to co jest w nawiasie przy x zmienia znak na
przeciwny

)
inne przykłady
y=(x
-5)
2+3
przesunięcie o punkt (
5,3)
y=(x
+2)
2-4
przesunięcie o punkt (
-2,-4)
27 sty 20:25
longer: dzięki wielkie
27 sty 20:28
asieczek1987: albo
y=x
2+2
przesunięcie o punkt (0,2)→czyli przesunięcie funkcji w górę o dwie jednostki
y=x
2-2
przesunięcie o punkt (0,-2)→czyli przesunięcie funkcji w dół o dwie jednostki
27 sty 20:28
asieczek1987: mam nadzieję, że pomogłam
27 sty 20:28
damorka: y= a(x-p) + q
p odpowiada za przesunięcie w prawo lub w lewo
q odpowiada za przesunięcie w górę lub w dół
tak więc pierwsza funkcja nie może się przesunąć w górę jak mówisz, bo nie ma żadnego q
27 sty 20:30