Rozwiąż równanie
bUE: Witam.
Prosiłbym o rozwiązanie tego zadania

nie wiem czy dobrze robie a tako mógłbym sobie
sprawdzic

Rozwiąż równanie:
|2x-2|-|3x-3|=|x+2|+3
27 sty 19:59
Eta:
wyłącz 2 przed moduł z pierwszego i 3 przed moduł z drugiego
uprości się to równanie
2 I x - 1 I - 3I x - 1I = I x+2I +3
po redukcji ;
- I x -1 I = I x +2 I +3
teraz miejscea zerowe pod modułami to x= 1 i x = -2
rozpatrzymy to równanie w trzech przedziałach;
---------------- ---------------------- -------------------
I I
----------------(-2)---------------------1----------->x
1/ x€ (- ∞, -2) 2/ x€ < -2, 1) 3/ x€ < 1,∞)
dla 1/
obydwa wyr. pod modułem ... zmiana znaku!
czyli
-( -x +1) = -x -2 +3 rozwiąż i pamiętaj ,że rozw. ma należeć do tego
przedziału!
2/ pierwszy moduł zmienia znak, drugi nie zmienia
podobnie rozwiąz i uwzglednij yen przedział
3/ obydwa moduły nie zmieniaja znaku
rozwiąż
odp: sprawdź z wyjściowym równaniem
jak L = P tzn ,że dobrze rozwiązane ! tyle wyjaśnienia! coś jeszcze?
27 sty 20:21
Camillo: Trzeba rozpatrzec 2 przypadki x≤0 i x>0
dla x≤0 (zmieniamy znaki na przeciwne) dla x > 0
(-2x-2) - (-3x-3) ≤ (-x+2) + 3 (2x-2) - (3x-3) > (x+2) +3
-2x-2+3x+3 ≤ -x+2+3 2x-2-3x+3 > x+2+3
2x ≤ 4 -2x > 4
x ≤ 2 x < 2
sumujac wychodzi nam x < 2
[mogłem sie gdzies pomylic ale raczej powinno byc dobrze,

]
27 sty 20:26
Eta:
Równanie wychodzi sprzeczne!
Może coś źle napisałeś ? sprawdź!
jeżeli dobrze napisane!
To równanie sprzeczne!
27 sty 20:29
Eta:
Camillo! że zapytam ? skąd Ci wyszła nierówność ?
jak ja tam widzę równanie?
27 sty 20:31
Camillo: Oj nie wiem, nie wiem. Wydaje mi sie ze dobrze
27 sty 20:32
Eta:
Rozpatrzyć trzeba niestety trzy przedziały

27 sty 20:32
Eta:
W matematyce nie ma określenia "wydaje się "
jest ! albo nie!
27 sty 20:33
Camillo: Hahahaha, nio faktycznie jest rownanie

sry

, ale ja juz niedowidze chyba
27 sty 20:34
Eta:
27 sty 20:40
bUE: Eta Camillo dzięki

mi też wyszło sprzeczne ^^ czyli chyba ze mna wszystko ok
27 sty 22:17
Eta:
27 sty 22:27