wielomiany
mysza: Proszę pomóżcie! Mam wielomian czwartego stopnia ; W(x)=x4 - 6x2+7x-6 rozłożyć na
czynniki. Może krok po kroku zrozumiem jak się to robi.
27 sty 19:20
Mickej: na pewno dobrze napisałeś wielomian

?
27 sty 19:23
mysza: tak
27 sty 19:26
puma:
Witam!
ja tu widzę tylko jeden pierw. rzeczywisty
x = 2 bo W(2) = 16 - 24 +14 -6 =0
po podzieleniu w(x) przez (x -2) otrzymamy wielomian
x3 +2x2 - 2x +3 -- a ten nie ma pierw. rzeczywistych
czyli w(x) = (x-2)(x3 +2x2 - 2x +3)
chyba,że coś źle napisałaś ?
27 sty 19:53
asieczek1987: 1)wyznaczasz dzielnik (szukasz takiego x, w którym W(x)=0→miejsce zerowe)
W(1)=1-6+7-6=-4→odpada
W(-1)=1-6-7-6=-18→odpada
W(2)=16-24+14-6=16→odpada
W(3)=81-54+21-6=42→odpada
W(4)=256-96+28-6=182→odpada
W(-3)=81-54-21-6=0
Naszym dzielnikiem będzie
(x+3)→-3 zmienia się na 3 (liczbę przeciwną)

!
2) dzielenie wielomianu (1)
(x
4-6x
2+7x-6):(x+3)
dzielę x
4 prze x=
x3
następnie mnożę x
3 razy (x+3) i zapisuje wynik ze
znakiem przeciwnym=-x
4-3x
3
dodaję i zapisuję -3x
3-6x
2+7x-6
i to samo dzielę -3x
3 przez x=
-3x2
następnie mnożę -3x
2 razy (x+3) i zapisuje wynik ze
znakiem przeciwnym=3x
3+9x
2
dodaję i zapisuję 3x
2+7x-6
dzielę 3x
2 przez x=
3x
następnie mnożę 3x razy (x+3) i zapisuję wynik ze
znakiem przeciwnym=-3x
2-9x
dodaję i zapisuję -2x-6
dzielę -2x przez x=
-2
następnie mnożę -2 razy (x+3) i zapisuję wynik ze
znakiem przeciwnym=2x+6
dodaję i zapisuję 0→koniec (nie otrzymałam reszty)
3) zredukowana postać W(x)
W(x)=(x3-3x2+3x-2)(x+3)
4) szukamy dzielnika x
3-x
2+3x-2 (2)
W(1)=1-1+3-2=1→odpada
W(-1)=-1-1-3-2=-7→odpada
W(2)=8-4+6-2=8→odpada
W(-2)=-8-4-6-2=-20→odpada
W(3)=27-9+27-2=43→odpada
nie mogę znaleźć dzielnika......może wam się uda
27 sty 20:11
asieczek1987: no fakt dla W(2)=0 pomyłka w liczeniu
27 sty 20:15
misha: Ten wielomian ma 2 miejsca zerowe.
(x-2)(x+3)(x2-x+1)=0
Dopiero kwadratowy czynnik nie ma pierwiastków.
Pozdrawiam
29 sty 03:14
misha: Aha, jeszcze jedno. asieczek, proponuję zapoznanie się z prawem Bezouta ; -)
W(x)=x4-6x2+7x-6 [ten wielomian może się podzielić jedynie przez +-1, +-2, +-3 i +-6,
niepotrzebnie sprawdzałaś miejsce zerowe dla 4.]
Tak samo w x3-x2+3x-2 może się podzielic jedynie przez +-1 i +-2 ; -).
Pozdrawiam
29 sty 03:18
olaf...: yyy źle mówicie ja to miałam rozłozyc to znaczy ma połowy np.6 rozkładamy a25 obliczcie to
ile aaa zapomniałabym ja dostałem mz tego 6 źle gadata
20 wrz 17:16
marcik:

umi sie
20 wrz 17:18
marcik: nie umiecie
20 wrz 17:18
marcik i piękna dziewczyna: mam same 6.6.6.6.6
20 wrz 17:19
p.nauczycielka matematyki:
52 52
210 210
a2 a2
a25 a25
√2 √2
√81 to jest dobrze jestem nauczycielką
20 wrz 17:22
p.nauczycielka matematyki: marcik tez dobrze zrobił bo są dwa sposoby
20 wrz 17:22
dupaa: dupaaa
20 wrz 17:23
dupaa: źle źkle
20 wrz 17:23