zbiory liczb
pam: wiadomo ze x∈ C.zapisz ogolna postac liczby x,jesli wiadomo ze:
A) x jest liczba parzysta
B) x jest liczba nieparzysta
C) x jest liczba podzielna przez 3
D) reszta z delenia x prze 3 wynosi 1
E) reszta zdzielenia x przez 4 wynosi 3
F) x jest kwadratem liczby naturalnej
G) x jest roznica kwadratow dwoch kolejnych liczb naturalnych
H) x jest iloczynem trzech kolejnych liczb naturalnych
I) x jest kwadratem iloczynu dwoch kolejnych liczb naturalnych
J) x jest suma kwadratow trzech kolejnych liczb naturalnych
27 sty 18:43
Mickej: A) 2n
B) 2n-1
C) 3n
D) 3n+1
E) 4n+3
F) n2
G) an2-an+12
H)
I)
J)
27 sty 18:50
wdev: H) x = n(n+1)(n+2), n ∈ N
I) x = [n(n+2)]2, n ∈ N
J) x = n2 + (n+1)2 + (n+2)2, n ∈ N
Zwracam uwagę, na zaznaczenie, że n należy do naturalnych, czego nie zrobił kolega
Mickej.
27 sty 20:24