Oblicz Pc stozka.
Misia: Walec i stożek maja jednakowej długości promień podstawy oraz jednakową objetość równa
36pi. Pole powierzchni bocznej walca jest równe 24pi. Oblicz pole powierzchni całkowitej
stożka.
27 sty 17:59
pavlov: Wyliczamy r walca
πr
2h = 36π
r
2h = 36
h=36/r
2
2πrh = 24π
rh = 12
r*36/r
2 = 12
36/r=12
r=3
36π = 1/3r
2hπ musimy policzyć l
108π = 9hπ l
2 = r
2 + h
2
h = 12 l
2 = 9 + 144
l =
√153 = 3
√17
teraz tylko policzyć powierzchnie stożka
27 sty 18:24
puma:
Ponownie witam!
łatwe zadanko!
Pb(w)= 2πr H H ---- wys. walca
2πrH= 24π
to r*H= 12
teraz Vw= V st = 36π
πr2*H = 36π i (1/3)*πr2 *h = 36π h --- wysok.st.
r2*H = 36 i r2*h= 108
i r*H= 12 masz trzy równania ! rozwiąż układ tych równań
obliczysz r , H , h
Powinno Ci wyjść r= 9 H= 4/9 h= 4/3
Pc storzka to jeszcze oblicz długość tworzacej !
oczywiście poradzisz sobie , bo to już tylko z tw. Pitagorasa
POwodzenia!
27 sty 18:29
puma:
Oooo ! tak r= 3 pomyliłam ! Sory!
27 sty 18:31