funkcje
longer: Proszę pomocy sprawdźcie mi te funkcje


!
1.f(x)=│1/(4-x)+2│
2.f(x)=√(│x-4│)
3.f(x)=│2│x│-6│
4.f(x)=3│x-2│
5.f(x)=│√(x+3)-2│
27 sty 17:29
longer: 1 y=1/(4-x)
y= 1/(4-x)+2 czyli w górę o 2
y=│1/(4-x)+2│ czyli to co jest pod wykresem to przenieść nad
27 sty 17:29
longer: 2 y=(x-4)
y= │x-4│ czyli to co jest pod wykresem trzeba przenieść nad
27 sty 17:32
puma:
Tak właśnie ma być!
bo wykresy z modułem tak sie rysuje !
27 sty 17:40
longer: od jakiej funkcji wyjść w 3 przykładzie

27 sty 17:42
puma:
wyłacz 2 przed znak modułu
czyli f(x) = 2 I IxI - 3I i masz podobnie jak w 4/
wyjdź od f(x) = I xI przesuń w dóło trzy jednostki
odbij to co pod osią nad oś
dalej juz prosto!
27 sty 17:57
longer: czyli wyjść od podstawowej funkcji x-6
27 sty 18:06
longer: raczej od x-3
27 sty 18:08
puma:
tam nie masz x-3 ! masz IxI -3 a to szalona róznica!
27 sty 18:16
longer: czyli od jakiego pierwszego wzoru wyjść

?
27 sty 18:25
puma: Ojjjjjjjjj Longer!
f(x)= I x I przesunąć o 3-y jednostki w dół
następnie ten przesunięty odbić z pod osi Ox nad oś oX
otrzymasz takie W
i w ostatecznym wydłużyć go razy 2
Też będzie W tylko ( 0,3) na (0,6) bo razy 2
miejsca zerowe pozostaną te same!
ramiona tego W zwężą się!
27 sty 19:00