geometria
Efka: Wysokość CC1 trójkąta ABC jest równa 4 i dzieli bok AB na dwie części AC1 i C1B
takie, że AC1 : C1B = 1:8. Oblicz długość odcinka równoległego do wysokości CC1,
dzielącego pole trójkąta ABC na połowy.
Ponawiam prośbę o pomoc. Podjęłam próbę zrobienia samodzielnie i wyszło mi √6 - 1.
27 sty 17:20
Basia:
chyba niezupełnie
AC1 = x
BC1 = 8x
P= (x+8x)*H/2 = 9x*4/2=18x
P1 = 9x
wysokość h ma być równoległa do H
h= EF, BE=a
tr. BC1C i BEF są podobne
a/8x = h/H
a/8x = h/4
4a = 8hx
a= 2hx
P1= ah/2 = 2h2x/2 = h2x
h2x = 9x
h2 = 9
h = 3
28 sty 11:26
Becia: dziękuję za pomoc. ja to tak jakoś liczyłam, że jedna strona A4 na obliczenia to było
mało
28 sty 15:27
Basia:
widocznie czegoś nie zauważyłaś; zawsze zrób sobie przy takim zadaniu rysunek
28 sty 15:32