Rozwiąż równianie z niewiadomą n :
Martyna: Rozwiąż równianie z niewiadomą n :
a) 1+2+3+...+n = 3n
b) 1+2+3+...+n = 10n
Zadanie jest z działu ciągów liczbowych

Liczę na pomoc i dzięki
27 sty 17:19
puma: Witam!
a) widzisz jaki to ciąg tworzy ta suma ? napisz mi!
czekam!
27 sty 17:21
Martyna: nie nic nie ma, w zadaniu jest tylko to co napisalam

napisałam wszystko. Więcej
informacji nie ma.
27 sty 17:22
Mickej: boshe ale jaki to ciąg

?
1,2,3,4...
27 sty 17:23
puma:
ale ja ciebie pytam! wszystko jasne!
odpowiedz jeki to ciąg? chyba widzisz jaki?
arytmetyczny czy geometryczny?
27 sty 17:23
puma: Mickej! no takie maja niektórzy problemy
27 sty 17:24
Martyna: arytmetyczny
27 sty 17:24
puma: OK!
ile wynosi a1 a ile r napisz!
27 sty 17:25
puma:
Martyna! zadanko banalnie proste! ale chce byś coś z tego wiedziała?
27 sty 17:26
Martyna: mam to wyliczyć z S1 , S2 i S3 tak?
27 sty 17:26
Martyna: tak wiem ale mnie nie było na lekcji i własnie tego nie kumam zbardzo
27 sty 17:27
Martyna: a1 = 3, r=0
27 sty 17:30
puma:
ojjjjjjjjjjjjjjj
1,2,3,4....... a1= 1 r= 1 bo o jeden rosna wyrazy!
ostatni wyraz to an= n
wzór na Sn= [(a1 +an)/2 ]*n
czyli Sn =[ ( 1 +n)/2] *(n) /*2 wiemy ,że Sn= 3n
czyli 6n = (1+n) *n
n2 +n - 6n=0 czyli n2 - 5n=0
n( n- 5) =0 to n=0 lub n= 5 odrzucamy n=0
zostaje n=5
spr; 1 +2 +3 +4 +5 = 15 3n= 3*5= 15 czyli dobrze!
b) zrób identycznie sama!
t
27 sty 17:36
Martyna: aaaaaaaa już rozumiem dzięki
27 sty 17:36