Oblicz długość boku sześciokąta.
Misia: Pierścień utworzony przez okrag wpisany w sześciokat foremny i okrag opisany na tym
sześciokącie ma pole równe 16pi. Jaka jest długość boku tego sześciokąta?
Czy ma wyjść a=4
√3
27 sty 17:00
puma:
nie! a= 8
27 sty 17:05
puma:
Narysowałas ten sześciokat ? i te okręgi?
zobaczysz wtedy jak wyliczyc pole pierścienia !
27 sty 17:07
Misia: narysowałam! i nnie mam pomysłu jak to wyliczyć!
27 sty 17:09
puma:
OK! jaki promień ma okrąg opisanY? napisz mi!
27 sty 17:10
Misia: promień opisany jest równy dł. boku sześciokąta czyli a
27 sty 17:11
puma: A jaki promień ma okrąg wpisany? widzisz to z rysunku!
napisz! czekam!
27 sty 17:12
puma: świetnie! a ten drugi?
27 sty 17:12
puma: Napisz! i zaraz zakończymy zadanko!
27 sty 17:14
puma: Misia! .... ja czekam!
27 sty 17:16
puma: Doczekam sie czy nie?
jak nie wiesz ? to napisz ....... nie wiem!
27 sty 17:19
Misia: a√3 czy tak?
Sorry ale miałam chwilowe problemy z netem.
27 sty 17:25
puma:
Nie! r tego wpisanego to hΔ równobocznego
napisz wzór na h trójkata równobocznego!
27 sty 17:27
Misia: 1/2a√3 faktycznie coś mi sie pochrzaniło. już wiem jak zrobic to zadanie. Wielkie
dzięki za pomoc.
27 sty 17:29
puma:
od pola koła wiekszego odejmij pole koła mniejszego
i przyrównaj do 16π i wyjdzie Ci a= 8 tak ?
27 sty 17:37