Przekształcenie P jest podobieństwem o skali s=1,5 takim, że P(D)=D, P(E)=A, P(C)=B.
nitro: Przekształcenie P jest podobieństwem o skali s=1,5 takim, że P(D)=D, P(E)=A, P(C)=B.
Wyznacz obwód trójkąta ABD.
Rysunek:
http://img147.imageshack.us/img147/324/79931447ms9.jpg
27 sty 16:25
gimi:
s= 3/2
to obwód Δ ABD=( 3/2) *Ob.ΔDEF
bo obwód figur podobnych zwiększa się
s razy
pole ΔABD = s
2 *pole ΔDEF= (9/4)*PΔDEF
a pole figur podobnych zwiększa się
s2 razy
a objętość brył podobnych zwieksza się
s3 razy
27 sty 17:00