Szereg geometryczny
Gupia: Co to jest szereg geometryczny i czy jest w liceum ?
12 sty 23:50
:): ciag geometryczny
12 sty 23:57
KM: szeregów nie ma
12 sty 23:58
ola997997: wpisz w google ,,szereg geometryczny,, tam jest fajnie opisane
12 sty 23:58
ola997997: jest w liceum
12 sty 23:59
ola997997: nie dopisałam ,,nie,, sory
13 sty 00:00
Basia:
mamy ciąg geometryczny
pierwszy wyraz a
1, iloraz q
szeregiem geometrycznym nazywamy S
1+S
2+S
3+.........
(patrz
http://matma.prv.pl/szereg.php)
ale spotkałam się też wielokrotnie w literaturze z nazywaniem
szeregiem geometrycznym sumy
nieskończonej ciągu geometrycznego czyli
a
1+a
2+a
3+......
(patrz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_geometryczny)
i prawdę mówiąc to drugie bardziej mnie przekonuje
13 sty 00:03
KM: może tylko ja nie miałam szeregów w liceum
13 sty 00:05
Gupia: dzieki
13 sty 00:07
Gupia: mnie też to pierwsze przekonuje
13 sty 00:08
Basia:
KM nikt nie miał, ale niektórzy mieli granice i nieskończoną sumę ciągu geometrycznego,
| | 1 | |
która, dla |q|<1 jest równa |
| |
| | 1−q | |
13 sty 00:11
Gupia: w liczniku ma być 1 czy a1?
13 sty 00:12
Basia:
| | 1 | |
a1* |
| oczywiście ("zżarłam" a1) |
| | 1−q | |
13 sty 00:13
noobce: Co to za bujdy na resorach ze nie ma szeregu geometrycznego? Jestem II LO i korzystamy z zbioru
zadan Krzysztofa Kłaczkow i oczywiście jest tam szereg geometryczny i zadania z niego robimy
jak najbardziej wiec niwydaje mi sie aby tutaj ludze mieli racje
19 mar 22:08
Basia:
ciąg geometryczny macie, nie szereg
szereg to jest takcie coś
∑
i=1,2,3,..... a
n
np:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| +......= ∑i=1,2,3,..... |
| |
| | 2 | | 3 | | n | |
szereg harmoniczny rzędu α=1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + |
| +....................... |
| | 2 | | 22 | | 23 | |
| | 1 | |
∑i=1,2,3,4...................... |
| |
| | 2n−1 | |
szereg potęgowy
i tak dalej
19 mar 22:18
Basia:
P.S.
przed pierwszą wojną punicką (bo nawet ja już tego nie pamiętam)
ciąg geometryczny nazywano szeregiem geometrycznym, a ciąg arytmetyczny szeregiem
arytmetycznym; niektórym zostało do dziś
19 mar 22:20