POMOCY
ola997997: Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. Pole trójkąta ABC jest równe 6 cm kwadratowych,
pole trójkąta A'B'C' jest równe 24 cm kwadratowe,zaś obwód trójkąta ABC jest równy 18cm.Obwód
trójkąta A'B'C' jest równy:
A. 72 cm
B.36 cm
C.9 cm
D.4,5 cm
Proszę o rozwiązanie
Dzięki
12 sty 23:26
Basia:
| PABC | | 6 | | 1 | |
| = |
| = |
| = k2 |
| PA'B'C' | | 24 | | 4 | |
wylicz k, podstaw i wylicz Ob
A'B'C'
12 sty 23:44
ola997997: a dalej

bo nie umiem matmy...
12 sty 23:50
Basia:
k2=14 ⇒ k= ..... ile ? k>0
13 sty 00:24