pierwiastek i wielokrotność, dobrze myśle?
aryan: w(x)=−2x2(x−4)2(2x−9)3(3x+27)
problem polega na tym, że na lekcji nie mieliśmy ani dzielenia ani krotności...
a zadanie brzmi "Wyznacz pierwiastki wielomianu i ich krotności"
więc
x2−4=0
x2=4
x=2 lub −2
i krotność to 2
to na tym polega?
12 sty 23:20
Jack:
tu x=0 jest pierwiastkiem dwukrotnym bo x jest w potędze 2 itd
12 sty 23:22
Basia:
x2=0 lub (x−4)2=0 lub (2x−9)3=0 lub 3x+27=0 ⇔
x=0 dwukrotny
lub
x−4=0 ⇔ x=4 dwukrotny
lub
2x−9=0 ⇔ x = 92 trzykrotny
lub
3x+27=0 ⇔ x=−9 jednokrotny
12 sty 23:24
aryan: kurcze, a w książce są odpowiedzi do tego podpunktu takie:
−9 pierwiastek pojedynczy
0,4 pierwiastek dwukrotny
9/2 pierw. potrójny
teraz już mam mętlik i nie wiem jak tak to obliczyć
12 sty 23:28
aryan: ok jak pisałem nie widziałem odpowiedzi : P
12 sty 23:28
Jack:
to zdaje się dokladnie takie same odpowiedzi
12 sty 23:29
Jack:
Ok
12 sty 23:29
Basia:
no to przecież tak Ci napisałam
0 i 4 dwukrotne czyli podwójne
92 trzykrotny czyli potrójny
−9 jednokrotny czyli pojedynczy
(zapis 0,4 oznacza w tym wypadku 0 i 4, nie 410)
12 sty 23:31
aryan: no rozumiem, tylko mówie, że jak tamto pisałem to akurat nie widziałem Twojej odpowiedzi.
Dzięki Wam za pomoc

Pozdrawiam!
12 sty 23:35