Musze obliczyć to za pomocą delopitala czy jakoś tak :) pomoże ktoś ??
Baśka:
lim x −> o+ (sinx)x
wiem że trzeba zastosować ten wzór z e ...
wiec exlnsinx
12 sty 23:01
Jack:
no i teraz zastanów się co szybciej ucieka: x do 0 czy ln x do −∞.
12 sty 23:01
Baśka: nie za bardzo zrozumiałam
12 sty 23:04
Jack:
tak myślałem...
policz lim
x→0+ e
xlnsinx=e
limx→0+ x ln sinx}
na boku policz lim
x→0+ x ln sinx
| | ln sinx | |
limx→0+ |
| =[∞∞]=... |
| | 1x | |
12 sty 23:06
Baśka: czy mógłbyś napisać krok po kroku jak dojść to tej postaci w ułamku dalej już wiem jak zrobić
12 sty 23:14
Basia:
f(x) = (sinx)
x
musisz policzyć G=lim
x→0+ ln[f(x)] = lim
x→0+ ln[(sinx)
x] = lim
x→0+[x*ln[sinx] =
lim
x→0+ ln(sinx) = −
∞
lim
x→0+ 1x = +
∞
możesz zastosować regułę de l'Hospitala
| | 1sinx*cosx | |
G = limx→0+ |
| = |
| | −1x2 | |
| | x | | x | |
− limx→0+ [ |
| * |
| ] = |
| | sinx | | cosx | |
| | x | | x | |
− limx→0+ |
| * limx→0+ |
| = |
| | sinx | | cosx | |
stąd
| | 1 | |
limx→0+ ln[f(x)] = −1 ⇒ limx→0+ f(x) = e−1 = |
| |
| | e | |
12 sty 23:17
Jack:
ostatnie przejśćie. 1*0=0
12 sty 23:20
Jack:
co zresztą jasne, bo x szybciej ucieka do 0 niż ln sin x (czy ln x) do ∞.
12 sty 23:20
Baśka: Dziękuje bardzo za pomoc
12 sty 23:23
Basia:
oczywiście czyli e0 = 1
12 sty 23:25