postac iloczynowa
jola: dana jest funkcja w postaci kanonicznej f(x)=−3(x+2)2−4
przedstaw te postac w postaci iloczynowej i tu mi nie wychodzi..
12 sty 22:51
Jack:
a sprawdź deltę, jeśli nie widzisz nic w tej postaci kanonicznej.
12 sty 22:51
:): a) Δ<0 wiec nie mozna zapisac w postaci iloczynowej b)zbior wartości bierzesz z q ale zwracasz
uwage na a ktore jest a<0 czyli parabola idzie w dol zw=(−∞,−4) D=R przyjmuje tylko wartości
ujemne
12 sty 22:56
mmm: to zadanko jest poniżej
12 sty 22:57
Jack:
wystarczy wyciągnąc "−" przed nawias i zauwazyć, że wyrażenie w nawiasie jest zawsze dodatnie,
albo
zauważyć przed funkcję y=−3x2 (a więc mającą ramiona w dół) przesuwamy o wektor [−2,−4] (a
więc lekko w dół) co oznacza, że opuszczamy ją jeszcze pod oś OX.
12 sty 22:58
Jack: ale ze mnie analfabeta...
" ... albo
zauważyć, że funkcję y=−3x2 (a więc mającą ramiona w dół) przesuwamy o wektor [−2,−4] (a
więc lekko w dół) co oznacza, że opuszczamy ją jeszcze pod oś OX.
12 sty 23:01