wektory w przestrzeni
karolina: Witam. Byłby w stanie mi ktoś pomóc w takim jednym zadanku:
Dany jest wektor w=[2,3,−1]. Na płaszczyźnie Oyz znaleźć wektor jednostkowy prostopadły do
wektora w. Jak to się robi? Z jakiego wzoru skorzystać?
12 sty 22:42
Basia:
co rozumiesz przez wektor jednostkowy ?
normalnie wektory jednostkowe to i=[1,0,0] j=[0,1,0] k=[0,0,1]
żaden z nich z całą pewnością nie jest prostopadły do w
może chodzi o wektor o długości = 1
wtedy będzie to wektor u=[0,y,z]
i trzeba skorzystać z wzoru na długość u i przyrównać do 1, oraz z wzoru na iloczyn skalarny
u□w i przyrównać do 0
12 sty 22:51