Jutro kolos a ja nie wiem jak policzyć pochodą tego czegoś ;/ pomocy
jasiek: | | 1 | |
f(x)= x √1 − x2 + arctg |
| |
| | √2x + 1 | |
12 sty 22:19
Trivial: A czego dokładnie nie wiesz?
12 sty 22:22
jasiek: nie dokońca rozumiem jak zrobić te pochodne złożone
12 sty 22:24
Trivial:
To spróbuj zrobić, sprawdzę.

Pamiętaj że:
[f(g(x))]' = f'(g(x))*g'(x).
Innymi słowy:
Pochodna funkcji zewnętrznej razy pochodna funkcji wewnętrznej.
12 sty 22:26
jasiek: | | 1 | |
wydaje mi się że pochodna tej pierwszej części będzie wygladać tak 1*2x+x |
| a |
| | √2x + 1 | |
dalej to już nie mam pojęcia ...
12 sty 22:29
jasiek: oj ta 2 powina być przed pierwiastkiem
12 sty 22:33
Trivial:
No dobra. Rozwiążę krok po kroku, to może załapiesz. Wzory:
(ab)' = a'b + ab'
Ich znajomość to kompletne minimum, tak samo jak znajomość wzorów na pochodne funkcji
elementarnych z tabelki.
| | 1 | |
f(x) = x√1 − x2 + arctg |
| |
| | √2x + 1 | |
f'(x) =
(x)'*√1 − x2 + x*(√1 − x2)' +
(arctg(2x+1)−1/2)'
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=√1 − x2 + x* |
| *(1 − x2)' + |
| *[(2x+1)−1/2]' |
| | √1 − x2 | | 1+[(2x+1)−1/2]2 | |
| | x | |
f'(x) = √1 − x2 + |
| *(−2x) + |
| | √1 − x2 | |
| | 1 | | 1 | |
+ |
| *(− |
| (2x+1)−3/2)*(2x + 1)' |
| | 1+[(2x+1)−1/2]2 | | 2 | |
| | x | |
f'(x) = √1 − x2 + |
| *(−2x) + |
| | √1 − x2 | |
| | 1 | | 1 | |
+ |
| *(− |
| (2x+1)−3/2)*2 |
| | 1+[(2x+1)−1/2]2 | | 2 | |
Przykład jest dość skomplikowany na początek...
12 sty 22:40
Trivial:
Wszędzie zamiast
powinno być:
Za utrudnienia przepraszam.
12 sty 22:43
jasiek: Dzięki jesteś wielki !
12 sty 22:47