ostrosłupy
aniasek: Bardzo pilna potrzeba... Oblicz V i Pc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego w którym kąt
nachylenia ściany bocznej do wysokości ostrosłupa α = 30.
12 sty 22:05
Marcin W: tylko kat jest podany ?
12 sty 22:08
aniasek: własnie tylko kąt nie umiem do tego dojść...
12 sty 22:09
aniasek:
12 sty 22:20
Trivial: Nie da się tego raczej zrobić bez czegoś więcej. Jest wiele ostrosłupów z takim kątem.
12 sty 22:21
aniasek: Może jakiś błąd w treści

ok Dziękuje bardzo

pozdrowionka
12 sty 22:22
Trivial: Ale jaki piękny rysunek za to!
12 sty 22:24
Eta:

H=
12a
| | 1 | | a2√3 | |
V= |
| * |
| = ...........
|
| | 3 | | 4 | |
| | a2√3 | | a*hb | |
Pc= |
| + 3* |
| =........
|
| | 4 | | 2 | |
wyniki podaj jako zależne od "a"
12 sty 22:29
Marcin W: Eta co z tego jesli "a" nie było "podane" równie dobrze można podać wynik uzależniony od kilku
zmiennych a,H itd
12 sty 22:30
Marcin W: Uważam, że powinno być "Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a...."
wtedy Twoje rozwiązanie ma sens.
12 sty 22:32
Eta:

Sorry , zapomniałam zaznaczyć miary kątów
12 sty 22:33
Eta:
Marcin
Jeżeli ostrosłup jest prawidłowy trójkątny , to jasne jak słońce
krawędź podstawy możesz nazwać jak chcesz : "a" lub "b" lub "c"
wówczas V i P
c jest zalezne od tej krawędzi
12 sty 22:36
Marcin W: Eta nie zrozumiałaś mnie przeczytaj moją uwagę jeszcze raz
12 sty 22:37
Marcin W: jeśli byłoby "Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a...." wtedy
można uznać że wynik ma być uzależniony od tej zmiennej w treści tego zadania nie ma nic mowy
że jest coś poza kątem α. Więc w odpowiedzi powinien się znaleźć wyłącznie kat α a nie jak u
ciebie wszystko uzależnione od a . Prościej nie umiem.
12 sty 22:40
Eta:
Dobrze Cię zrozumiałam .
Przeczytaj otatni mój wpis

Przecież, jeżeli trójkąt równoboczny istnieje (a istnieje, bo ostrosłup prawidłowy trójkątny)
to jakkolwiek nazwiesz jego krawędź , to zadanie ma rozwiazanie dla tej krawędzi
12 sty 22:40
Marcin W: chyba jednak nie do końca mnie zrozumiałaś. No nic trudno

ide po pigwe

Idąc twoim torem
istnieje tez pewne H ostroslupa wynik mozna podac uzalezniony od H którego de facto nie ma w
zadaniu mozna tez podac wynik w takim razie uzalezniony od wielu zmiennych idąc twoim torem i
tez jest ok bo wszystko jest dane skoro a też
12 sty 22:43
Eta:
Marcin ....... może "pigwa" Ci pomoże

Chińczyk może długość krawędzi oznaczyć swoją fikuśną literką
wtedy wynik w tym zad. będzie uzalezniony od tej "fikuśnej literki"
Ważne,że w tym zadani mamy trójkąt prostokatny o kątach: 90
o, 30
o, 60
o
i to wszystko załatwia całą sprawę

Ja też idę po herbatkę z pigwą
12 sty 22:51
Trivial: Również nie rozumiem dlaczego mamy uzależniać wyniki akurat od
a skoro nie jest dane.
12 sty 22:52
Marcin W:
To odpowiedz:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości H i kacie nachylenia sciany bocznej α.
Oblicz objetosc.
Wg ciebie jesli podam do tego zadania na maturze odpowiedz uzależnioną od krawedzi
a
dokladnie tak
| | 1 | |
V= |
| a2*H będzie dobrze? gdzie a − krawedz podstawy |
| | 3 | |
12 sty 22:54
Marcin W: Trivial ja też nie rozumiem Ety przynajmniej nie jestem sam
12 sty 22:55
Jack:
skoro w zadaniu proszą o policzenie czegoś, to Twój wzór Eto niczego nie wylicza... Tym
bardziej się kąt został podany, co sugeruje, że w wyniku powinna się pojawić konkretna liczba,
a poleceniu zapomniano podać jakiejś danej.
12 sty 22:56
Eta:
To już Wasz problem

Krawędź podstawy możesz oznaczyć literką jaka się Tobie podoba

Ja wybrałam "a"
Więcej już nie piszę w tym temacie!
12 sty 22:56
Marcin W: Czyli nas trzech przeciwko jednej Ecie.
12 sty 22:57
Trivial: Biedna
Eta.
12 sty 22:58
Marcin W: No cóż tu nie chodzi o literki i oznaczenia ale trudno nie będziemy Cię przekonywać
12 sty 22:58
12 sty 22:58
Marcin W: eta odpowiedz na moje zadanie czy bedzie ok wyzej
12 sty 22:59
Jack:
12 sty 23:00
Marcin W: Zadanie:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości H i kacie nachylenia sciany bocznej α.
Oblicz objetosc.
odpowiadam tak:
| | 1 | |
V= |
| a2*H tlumaczac ze a− to krawedz kwadratu w podstawie bedzie ok Eta ? |
| | 3 | |
12 sty 23:00
Marcin W: jesli nie to dlaczego ?
12 sty 23:01
Godzio:
Jeśli mogę się wypowiedzieć jeśli w zadaniu nie pisze konkretnej danej to moim zdaniem można
przedstawić wynik w zależności od jednej, wybranej przez nas danej,

można całość w
zależności od "a" ale również od H
12 sty 23:04
Eta:
Może też być:
..............
gdzie: "a" lub "c" lub ..... "z" −−−−−−− to długość krawędzi kwadratu
12 sty 23:06
Jack:
bez sensu jak dla mnie, gdyby tak było to od razu dajemy wzór ogólny i po zadaniu...
12 sty 23:08
Eta:
No wreszcie jest
Godzio 
bo już nie mam siły na tych
trzech panów
12 sty 23:08
Godzio:
Jakiś miesiąc temu robiłem takie zadanie:
Przekrój sześcianu płaszczyzna jest sześciokątem foremnym. Wyznaczyć kat nachylenia
tej płaszczyzny do płaszczyzny podstawy sześcianu oraz obliczyć pole tego przekroju.
Wykonać odpowiedni rysunek.
Nie ma możliwości obliczyć pole przekroju nie wprowadzając sobie danej, a zadanie jest na pewno
dobrze ułożone
12 sty 23:08
Marcin W: i dostane maks na maturze wg ciebie Eta za takie rozwiazanie ?
12 sty 23:08
Trivial:
Proponuję wyliczyć tak:
V = V
0
P
c = P
0
Gdzie V
0 to objętość, a P
0 to pole całkowite ostrosłupa danego w zadaniu.
Prosto, łatwo i przyjemnie!
12 sty 23:09
Eta:
Tak dostaniesz
maxa
12 sty 23:10
Marcin W: TRIVIAL dokladnie
12 sty 23:10
Marcin W: Eta ha ha dobre
12 sty 23:11
Godzio:
Nie no bez przesady

jeśli są dane to trzeba się ich trzymać ale jeśli nie ma to powinno się
uzależnić rozwiązanie od jednej
12 sty 23:12
Jack:
Godziu, jesli w ogóle nie ma danych i każdą liczyć coś innego niż pole i objętość całej
bryły, to w porządku... Wprowadzamy sobie wlasne oznaczenia. Tutaj jednak jakieś szczatkowe
informacje są podane. Dlatego stawiałbym na to, że brakuje innych danych aby dokładnie to pole
i V policzyć.
12 sty 23:13
Godzio:
Dobra ja się nie kłócę

jestem tylko licealistą
12 sty 23:13