12 sty 21:55
Trivial: rozważ granice jednostronne.
12 sty 21:57
KM: Hmmmm.... Nie do końca wiem co z tym zrobić wychodzi mi
| | π | |
limx→π2− (x− |
| ) tg x=−∞ |
| | 2 | |
| | π | |
limx→π2+ (x− |
| ) tg x=+∞ |
| | 2 | |
Jest ok?
12 sty 22:03
Trivial: | | π | |
albo przekształć to do postaci ...*sin(x − |
| ) i coś pokombinuj... |
| | 2 | |
12 sty 22:03
KM: A moge takie coś zrobić
| | π | | 1 | | 1 | | | |
lewostronna: (x− |
| )tg x* |
| * |
| *x= |
| =−∞ |
| | 2 | | | | x | | 0− | |
nie pisałam tych limesów bo wiadomo ze granica
12 sty 22:09
KM: | | π | |
Tam jeszcze powinno być pomnożone przez sin(x− |
| ) |
| | 2 | |
12 sty 22:10
Trivial: Nie wiem co miałeś na myśli.
Chodziło mi o:
| | π | | π | | π | | π | | π | | π | |
(x − |
| )tgx = (x − |
| )tg( |
| + x − |
| ) = (x − |
| )*(−ctg(x − |
| )) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | | |
= −cos(x − |
| )( |
| )−1 → −1. |
| | 2 | | | |
12 sty 22:15
Trivial: A z jednostronnymi chodziło mi o zastosowanie reguły de l'Hospitala.
12 sty 22:16
KM: No właśnie nie mogę jej stosować bo nie mieliśmy
12 sty 22:27
Trivial: Rozwiązanie z sinusem jest nawet lepsze.
12 sty 22:28
KM: | | sin x | |
Chyba już widzę, chciałam tu wykorzystać granicę |
| =1, ale to działa tylko przy x→0  |
| | x | |
12 sty 22:28
Trivial: Ja właśnie to wykorzystałem.
12 sty 22:29
KM: Nie no teraz to już nie wiem, myślałam że to jakiś wzór redukcyjny
12 sty 22:34
Trivial:
Na początku był wzór redukcyjny, ale przy końcu skorzystałem właśnie z twierdzenia mówiącego,
że:
| sin[f(x)] | |
| → 1, gdy f(x) → 0. |
| f(x) | |
| | π | |
naszym f(x) jest (x − |
| ). |
| | 2 | |
12 sty 22:46
KM: Pod koniec to widzę

ale myślałam że jeszcze na początku
masakra... nie wiem jak jutro napiszę kolosa z tych granic
12 sty 22:48
Trivial:
Powodzenia!
12 sty 22:50
KM: Dzięki

Już siedzę nad tym z tydzień, więc chyba jakos to będzie
12 sty 22:52
Trivial:
Krótki test z tego na czym wielu się wykłada

ln(0) → ?
ln(
∞) → ?
arcctg(
∞) → ?
Najwięcej osób z naszej grupy polegało właśnie na funkcjach cyklometrycznych i logarytmach...
12 sty 22:55
KM: wow.. co to w ogóle jest?

nie mam pojęcia szczerze mówiąc ale to chyba będzie tak:
ln(0)→
∞
ln(
∞)→0
arcctg(
∞)→0
12 sty 22:59
Trivial:
ln(0) → −∞
ln(∞) → +∞
arcctg(∞) − zależy jak cię uczono.
12 sty 23:02
Basia:
to jest skrót myślowy; chodziło o
limx→0 lnx
limx→+∞ lnx
limx→+∞ arctgx
przykro mi, ale żadna z Twoich odpowiedzi nie jest poprawna
12 sty 23:02
KM: patrzę na wykres po prostu
arcctg(∞)→0
arcctg(−∞)→π
12 sty 23:04
KM: No tak, z tym ln x też już widzę

można się złapać na tym
12 sty 23:07
Basia: teraz jest dobrze
12 sty 23:21
KM: 
może zdam
12 sty 23:28
Basia:
powodzenia
12 sty 23:36
KM: Dzięki
12 sty 23:54