matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
aga:
określ zbiór wartość funkcji danej wzorem f(x) nad kreską ułamkową 2x−4 pod kreską ułamkową x+2
12 sty 21:52
Basia:
2x−4
2(x−2)
2(x+2−4)
f(x) =
=
=
=
x+2
x+2
x+2
2(x+2)−8
2(x+2)
8
=
−
=
x+2
x+2
x+2
8
8
−
+1 = − [
−1]
x+2
x+2
8
określ zbiór wartości funkcji g(x) =
x
8
funkcja h(x) =
−1 powstaje w wyniku przesunięcia o wektor [−2,−1] funkcji g(x)
x+2
a f(x) przyjmuje wartości przeciwne do g(x) naszkicuj sobie wykresy
12 sty 22:59