Oblicz pole trójkąta jeśli:
tiger: Dany jest trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości 6 cm. Oblicz pole
trójkąta, jeśli: a) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2cm. Proszę o
pomoc.
27 sty 14:54
puma:
Witam! "kuzynie"

1/ wzór na pole; P= a*b/2 a,b, --- przyprostokatne
drugi wzór P= p*r r=2cm p --- połowa obwodu Δ-ta
z tw. Pitagorasa c
2 = a
2 +b
2
znasz a= 6cm
więc; (**) P=3*b i (***) P= 2*p to 3b= 2p
Potrzebne jeste obliczenie długości "b"
więc: Ob= 2p= a+b +c czyli 3b= 6 +b +c
czyli 2b= 6+c to c= 2b -a skoro a= 6cm
to c= 2b - 6
wstawiamy tę wartość do równania c
2= a
2 +b
2
(2b -6)
2 = 36 +b
2
4b
2 - 24b +36 = 36 +b
2
to 3b
2 - 24b =0 /: 3
b
2 - 8b=0 to b(b-8)=0 to b= 0 --- odrzucamy bo b >0
pozostaje b= 8 cm
czyli pole trójkąta jest;
P= a*b/2 czyli P= 6*8/2= 24 cm
2
to wszystko!
27 sty 16:10
GLam: głupio tłumaczysz
19 kwi 20:30
Osxx:

(x+4)
2=(x+2)
2 + 6
2
x
2+8x+16=x
2+4x+4+36
4x=24/ :4
x=6
mamy przyprostokątne: 8 i 6
19 kwi 20:45
Osxx: Sądzę, że tak jest łatwiej i przejrzyściej
19 kwi 20:47