matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
aga:
1 oblicz pierwszy wyraz a1 i różnicę r ciągu arytmetycznego (an) jeżeli: a) a5=28 a8=37 b) a4=19 a15=52
12 sty 21:31
Marcin W:
a) a
8
=a
5
+3r⇒r=? a
5
=a
1
+4r⇒a
1
=? b) a
15
=a
4
+11r⇒r=? a
4
=a
1
+3r⇒a
1
=?
12 sty 21:34