Sawyer:

W równoległobok o przekątnych długoci 20cm i 12cm wpisano romb. (tzn. kazdy wierzchoolek rombu
należy do innego boku rownolegloboku) w taki sposob, ze boki rombu sa rownolegle do
przekatnych rownolegloboku. Oblicz dlugosc boku rombu.
|AC|=20
|DB|=12
Co mam zrobić? Jak go zacząć to zadanie?
12 sty 21:29
Sawyer: Proszę o jakąś wskazówkę...
12 sty 21:40
Marcin W: z Tw Talesa proponuję.
12 sty 21:44
zenon: myślę, że twierdzenie o odcinkach łączących środki boków w trójkącie byłoby lepsze
12 sty 21:45
Sawyer: Talesa to już w ogóle tutaj nie widzę jak wykorzystać.
A o odcinakach łączących środki dwóch boków w trójkącie, gdzie? Lub...jak?
12 sty 21:50
Marcin W:

Bok rombu przyjąłem długość a − narysowałem polowe równolegloboku ABCD
na krzyz:
60−10a=6a
16a=60
12 sty 21:51
Marcin W: czyli bok mialby 7,5
12 sty 21:52
Marcin W: zenon a gdzie tu mowa o łączeniu środków czegokolwiek ? chyba ze czegoś nie zauważyłem ?!
12 sty 21:54
zenon: sory pomyliłem się, bo jakby się do tego zastosować to nie wyszedłby romb.
ale jest mowa, że boki rombu są równoległe do przekątnych równoległoboku, więc swoje
zastosowanie by to znalazło, no ale nie w tym przypadku, rozpędziłem się i się machnąłem, sory
12 sty 22:00
Sawyer: ah, takie to proste...
Rozumiem, że to zielone a to jest odpowiednik jednego z boku rombu, tak? Dlatego przyjąłeś, że
ma on tyle samo co połowa tego czerwonego boku rombu?
12 sty 22:00
Marcin W: przekatne równoległoboku podzielą boki rombu na połowy to zielone to polowa boku rombu .
12 sty 22:01
Sawyer: I zawsze tak jest?
12 sty 22:03
Marcin W: jeśli w równoległobok wpisano romb to zawsze tak będzie.
12 sty 22:05
Sawyer: Dziękuję za pomoc. Wszystko jasne
12 sty 22:06
Bard: Też mam podobne zadanie ale mam udowodnić że bok rombu to: ab/a+b gdzie a i b to przekątne.
Zupełnie nie mam pomysłu.
15 sty 22:35
Bard: Przekątne równoległoboku oczywiście
15 sty 22:36
Bard: Już rozwiązałem, sory, chyba głupi byłem
16 sty 19:00