matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
ilak:
Oblicz kat między wysokościa a krawędzią boczną ostrosłupa prawidłowego czworokątnego . Wyznacz miarę tego kąta ,jezeli krawędz boczna ma długość 3
√
22
a przekątna podstawy ma długosc 14
√
2
wiec:
1
przekątnej =k =7
√
2
2
k
2
+H
2
= c
2
H
2
=100 H=10
k
sinα=
c
7
√
2
sinα =
3
√
22
tak ma byc?
12 sty 21:24
Eta:
Wyznaczanie długości "H" jest tu zbędne
7
√
2
sinα=
=..... usuń jeszcze niewymierność z mianownika
3
√
22
12 sty 21:33
ilak:
ok
12 sty 22:34