a)3|2x−5|=2 b)|x−2|−4= 2x−3 c)|x+1|−|3x−6|=−1 d)|2−|3−x|=4
marek: Rozwiąż równanie:
a)3|2x−5|=2
b)|x−2|−4= 2x−3
c)|x+1|−|3x−6|=−1
d)|2−|3−x|=4
12 sty 21:18
12 sty 21:20
:): wiesz o co chodzi wartości bezwzględnej to na pewno sobie poradzisz
12 sty 21:23
marek: no własnie nie nie wiem bo tego nie czaje;.
12 sty 21:26
:): dalej już potrafisz rozwiązać
12 sty 21:26
:): i wiesz o co chodzi?
12 sty 21:27
marek: no to mniej wiecej kapuje ale np c
12 sty 21:30
12 sty 21:30
marek: dzięki

z matmy jestem głupi jak but
12 sty 21:32
:): jesteś na poziomie rozszerzonym z matematyki?
12 sty 21:33
marek: nie
12 sty 21:39
marek: wogóle zobacz sobie te zadania co wrzuciłem wcześniej to jest jakaś masakra niektóre z nich
wogóle 2 strona
12 sty 21:40
:): jak nie jesteś to nie powinnieneś tego robić bo to jest dla rozszerzenia z 2 wartosciami
bezwzględnymi
12 sty 21:45
:): mogę Ci troche pomóc jeżeli nie jestes na rozszerzeniu
12 sty 21:49
marek: no widzisz

masz trochę czasu
12 sty 21:49
marek: nie jestem jestem na humanie
12 sty 21:49
:): sam dla przyjemności sobie powtorze do matury
12 sty 21:51
12 sty 21:51
:): jeżeli masz dwie wartości to je rozpisujesz osobno
przykład niech bd Twoj
|2x+10|−|5x−2|>1
| | 2 | |
2x+10; 2x+10≥0 x≥−5 5x−2; 5x−2≥0 x≥ |
| |
| | 5 | |
|2x+10|={ |5x−2|={
| | 2 | |
−2x−10; 2x+10<0 x<−5 −5x+2; 5x−2< x< |
| |
| | 5 | |
12 sty 21:57
:): | | 2 | | 2 | |
(−∞,−5) <−5, |
| ) < |
| ,∞) |
| | 5 | | 5 | |
2x+10 −2x−10 2x+10 2x+10
5x−2 −5x+2 −5x+2 5x−2
12 sty 22:00
marek: nie wiele kumam ale dzięki
12 sty 22:04
:): 1 przypadek dla x∊(−
∞,−5)
−2x−10+5x−2>1
3x>13
| | 13 | |
x> |
| lecz to nie spełnia warunku przedziału (−∞,−5) czyli x∊∅ |
| | 3 | |
| | 2 | |
2 przypadek dla x∊<−5, |
| ) |
| | 5 | |
2x+10+5x−2>1
7x>−7
| | 2 | |
x>−1 z warunku i wyniku bierzemy część wspólną czyli x∊(−1, |
| ) |
| | 5 | |
| | 2 | |
3 przypadek dla x∊< |
| ,∞) |
| | 5 | |
2x+10−5x+2>1
−3x>−11
| | 11 | | 2 | | 11 | |
x< |
| bierzemy część wspólną czyli x∊< |
| , |
| ) |
| | 3 | | 5 | | 3 | |
12 sty 22:08
:): mam nadzieję że chociaż trochę pomogłem
12 sty 22:09
marek: dzięki
12 sty 22:12
:): spoko
12 sty 22:12