Zadanie z całek, proszę o sprawdzenie czy wybrałam dobry sposób
Roszpunka: Witam! Proszę powiedzieć mi czy zadanie z całki mam dobrze rozwiązane.. Nie jestem pewna czy
tak ma to wygladać. Mam problem z rozróżnieiem czy całkować przez części czy przez
podstawienie..
∫xsinx2dx=
| x2=t
2x=dt
x=1/2dt
= ∫1/2dtsint= 1/2 ∫dtsint= −1/2cosx2
Chodzi mi też o to czy wstawiając dt w środek tej całej całki mogę całkować tak jak normalnie
czy tylko wyrazy między ∫ i w tym wypadku dt
12 sty 20:57
Trivial:
Jest OK.
Traktuj dt jako czynnik mnożenia.
12 sty 21:05
b.: brakuje stałej na końcu (−1/2cosx2 + c), przy podstawieniu: 2xdx=dt (brakuje dx), ale to
drobiazgi...
12 sty 21:28
Roszpunka: ah no tak zapomniałam o stałej c, skupiłam się na samym przekształceniu
Dzięki wielkie
13 sty 11:22
AS: Dorzucę jeszcze jedną uwagę.
Sprawdź przez obliczenie pochodnej i dowiesz się czy dobrze wyliczyłaś.
Często pomijacie ten etap obliczeń.
13 sty 11:41