Równanie z 3 niewiadomymi
wrobelek27: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania z 3 niewiadomymi
x+y+z=93
y/z=z/y
z=x+6(y−x)
12 sty 20:55
wrobelek27: W drugiej linijce ma byc bo zle napisalam
y/x=z/y czyli
x+y+z=93
y/x=z/y
z=x+6(y−x)
12 sty 21:00
zenon: równania z dwiema niewiadomymi potrafisz zrobić? metodą podstawiania można ten przykład
rozwiązać, chyba najłatwiej wtedy będzie
12 sty 21:14
magda: y
2=xz
x+y+z=93
z=x+6(y−x)
z=93−x−y
x+6(y−x)=93−x−y
x+6y−6x+x+y=93
−4x+7y=93
y
2=xz
y
2=x(x+6y−6x)
y
2=x
2+6xy−6x
2
y
2=−5x
2+6xy
| | 93+4x | | 93+4x | |
( |
| )2=−5x2+6x |
| |
| | 7 | | 7 | |
| 8649+744x+16x2 | | 558x+24x2 | |
| =−5x2+ |
| \49 |
| 49 | | 7 | |
8649+744x+16x
2=−245x
2+3906x+168x
2
93x
2−3162x+8649=0
x
2−34x+93=0
Δ=1156−372=784
√Δ=28
x+y+z=93
z
1=93−x
1−y
1
z
1=93−3−15=75
z
2=93−x
2−y
2
z
2=93−31−31=31
12 sty 21:17
wrobelek27: No wlasnie probuje ta metoda ale caly czas sie to placze i nie wychodzi mi zaden konkretny
wynik.. dlatego prosze o pomoc
12 sty 21:17
wrobelek27: Dzieki wielkie
12 sty 21:19
Regutka: −10(z−2xy)+(y−5/x)=52
x−y+z=53
x(y+7)=54
12 wrz 17:22
Regutka: Probowalam "x" z trzeciego i "z" z drugiego wstawic w pierwsze rownanie − nie wvchodzi

Prosze nie o rozwiazanie tylko o wskazowke
12 wrz 17:40