pomocy
mati:

Dany jest romb o boku a= 10 cm i kacie rozwartym a= 120 stopni. Oblicz pole rombu
12 sty 20:49
ICSP: P = a
2sin120
◯. Jeden z podstawowych wzorów na pole trójkąta. Romb składa się z dwóch
trójkątów. wiec jego pole będzie się wyrazało wzorem

= a
2sinα
gdzie sinα jest sinusem kąta zawartego między bokami.
12 sty 20:52
Marcin W: romb składa się z dwóch trójkątów równobocznych w tym przypadku więc możesz obliczyć pole Δ
równobocznego o boku a=10 i pomnożyć przez 2 wyjdzie ci pole Twojego rombu jesli nie znasz
wzoru który podał ICSP.
12 sty 20:54
mati: ale prosze bez sin itp bo ja teo nie mam xD jeszcze
12 sty 20:56
mati: moze jakos inaczej?
12 sty 20:57
ICSP: No to sposobem Marcina. Wzór na pole trójkąta równobocznego znasz.
12 sty 21:12