Oblicznie calki f-cji trygonometrycznej
Azelia: Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc.
Tresc zadania: Obliczyc 3 roznymi sposobami:
12 sty 20:48
b.: sposob I: pomnoz licznik i mianownik przez 5+3cosx, rozbij na sume dwoch calek; calke z
| | 5 | |
|
| policzysz przez podstawienie t=tgx, a tę drugą całkę −− przez podstawienie |
| | 25−9cos2x | |
t=sinx
sposob II: podstawienie t=tg(x/2)
12 sty 21:31
Joasia: | | 1−t2 | | 2 | | x | |
1 sposób to podstawienie za cos x= |
| za dx= |
| gdzie t=tg |
| |
| | 1+t2 | | 1+t2 | | 2 | |
sprowadza się to do całki wymiernej (to podstawienie jest standardowe dla całek
Trygonometrycznych w ułamkach TYP1)
12 sty 21:33