procenty
KarolaG: Jurek postanowił wpłacać do banku 200 zł na początku każdego roku przez 5 lat. Oprocentowanie
roczne w całym okresie wynosi r = 5%. Jakim kapitałem będzie dysponował po 5 latach?
12 sty 20:39
Marcin W:
200 zł − I rok
200*1,01=202 −koniec I roku bank dopisuje 1%
202+200=402− II rok poczatek doplacamy 200zł
402*1,01=406,02− koniec drugiego roku bank dopisuje 1%
406,02+200− III rok poczatek doplacamy 200zł
606,02*1,01=612,0802−koniec III roku bank dopisuje odsetki 1%
612,0802+200=812,0802−IV rok doplacamy 200
812,0802*1,01= 820,201002 koniec IV roku bank dopisuje odsetki 1%
820,201002+200=1020,201002− V rok doplacamy 200zł
1020,201002*1,01=1030,40301202− koniec roku V bank dopisuje odsetki 1%
12 sty 20:49
Marcin W: sorki wkradł się błąd zalozylem ze oprocentowanie roczne to 1%

musisz zmienić wszedzie 1,01
na 1,05 bo masz 5% mój błąd
12 sty 20:50